Reuters
StoryEditor

Kto dostal vakcínu ako prvý?

06.04.2021, 14:36
Podobne ako u nás, aj Albánci sa v úvodných fázach očkovania zamerali na zdravotnícky personál.

Prioritu mali predovšetkým lekári a sestry z pohotovostných a resuscitačných oddelení či z jednotiek intenzívnej starostlivosti. Teda všetkých tých, ktorí v prvej línii bojujú s pandémiou o záchranu života infikovaných ľudí.
Ďalší na rad prišli ľudia nad 90 a neskôr nad 80 rokov. Úrady sa špeciálne sústreďovali na opatrovateľské domy pre seniorov či na centrá sociálnej starostlivosti. Zdravotníci ich osobne navštevovali po celej krajine a očkovali obyvateľov i personál.
Pre ostatných ľudí z vyšších vekových kategórií, ktorí žijú v bežných domácnostiach, sa vo veľkých mestách zriadili vakcinačné centrá. Očkovanie by sa pritom malo onedlho rozšíriť aj na zdravotné strediská. Prioritou zostáva snaha zabrániť, aby sa vo vakcinačných centrách zhromažďovalo naraz príliš veľa ľudí, ktorí by sa mohli nakaziť práve pri očkovaní.
V albánskej spoločnosti sa už tradične tešia dôležitému postaveniu rodinní lekári, ktorí zohrávajú významnú úlohu aj pri aktuálnej pandémii, hoci ich osobný kontakt s ľuďmi je nateraz obmedzený. Ľudia takisto môžu prostredníctvom elektronického registra získať všetky potrebné informácie týkajúce sa problémových prípadov či osôb s veľkými zdravotnými rizikami.
Medzi skupiny s vysokou prioritou pri očkovaní sa zaradili aj pedagogickí pracovníci na všetkých úrovniach vzdelávacieho systému – od učiteľov materských a základných škôl až po pedagógov na stredných a vysokých školách. Ich očkovanie sa momentálne nachádza vo finálnej fáze. Vláda tým plní svoj sľub, že zvýši bezpečnosť na školách, aby mohla mladá generácia plynulo pokračovať vo vyučovacom procese.

Dnes sa už v Albánsku očkuje hromadne. Uplynulú nedeľu sa v tejto vyše 2,8-miliónovej západobalkánskej krajine spustila masová vakcinácia, cieľom ktorej je do konca mája zaočkovaných najmenej pol milióna obyvateľov. A keďže prioritou vlády je rozvoj cestovného ruchu, prednosť dostanú aj zamestnanci v cestovnom ruchu, ktorí budú s turistami prichádzať do kontaktu.
Hneď v nedeľu zaočkovali v Albánsku takmer 11 500 ľudí, čím sa celkový počet vakcinovaných osôb zvýšil na takmer 90-tisíc. Očakáva sa, že vakcinácia ešte viac zníži počty infikovaných a úmrtí, ktoré sú oproti Slovensku veľmi nízke. Na porovnanie – v pondelok tu pribudlo len šesť obetí COVID-19.

01 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 00:03