Embassy of China to Bratislava
StoryEditor

Čínsky veľvyslanec pre HN: Za spoluprácou v oblasti vakcín netreba hľadať žiadnu geopolitiku

19.03.2021, 13:51
Väčšina novoinfikovaných ľudí pricestovala do našej krajiny zo zahraničia, tvrdí v rozhovore pre HN Sun Lijie, ambasádor Číny na Slovensku.

Je už pandémia vo vašej krajine pod kontrolou?

V rámci súčasných opatrení sme dosiahli pozoruhodný úspech v prevencii šírenia vírusu a v blokovaní jeho prenosu z jedného človeka na druhého. Počet nových potvrdených prípadov v kontinentálnej Číne sa v poslednej dobe udržiava pod dvojciferným číslom. Väčšina novoinfikovaných ľudí k nám pricestovala zo zahraničia.

Čína je veľkou krajinou s miliónovými mestami. Vykonáva sa pravidelné hromadné testovanie ich obyvateľov?

Začiatkom tohto roka došlo v niektorých regiónoch k obnoveniu výskytu potvrdených prípadov infekcie. Niektoré mestá preto pristúpili k hromadnému testovaniu ľudí, čo je nevyhnutné pre pokračovanie prevencie a kontroly ochorenia COVID-19. Na zvýšenie efektívnosti a presnosti testovania sa používa niekoľko metód. Po prvé – počas zberu vzoriek posilňujeme bezpečnosť verejného zdravia. Zdravotnícky personál a ľudia čakajúci na odber sú inštruovaní, aby robili dostatok pre zaistenie svojej osobnej ochrany.

Ku ktorým ďalším krokom ste pristúpili?

Po druhé – zvyšujeme testovacie kapacity. Pomocou vedecky podloženého výskumu distribuujeme podľa aktuálnej potreby miesta a zdroje na testovanie. Máme k dispozícii mobilné testovacie vozidlá, dobre mobilizované sú aj nemocnice a kliniky s vybavením na základnej úrovni. Po tretie – optimalizujeme celý proces testovania. Ľudia si mohli stretnutie objednať telefonicky, prostredníctvom mobilných aplikácií alebo osobne priamo na odberovom mieste. Platba sa dá vykonať online alebo cez mobilné aplikácie, rovnaký spôsobom je možné získať výsledky. No a štvrté odporúčanie sa týka personálu.

O čo ide v tomto prípade?

Podrobujeme zdravotníckych pracovníkov na odberových miestach profesionálnemu školeniu a skúškam. A dôsledne riadime celý proces pomocou súboru štandardov pri zbieraní vzoriek, ich konzervovaní, preprave, testovaní, spätnom vyhodnocovaní a následnom zneškodňovaní použitých materiálov tak, aby to mohlo prebiehať ešte bezpečnejšie a presnejšie. Kapacity testovania nukleových kyselín sa i vďaka dodržiavaniu týchto zásad zvýšili u nás na 16 miliónov vzoriek denne.

Podieľa sa Čína aj na globálnom ťažení proti pandémii?

Prirodzene, hranice vírus nedokážu zastaviť. Tejto hrozbe čelíme všetci, žiadna krajina preto nemôže stáť bokom alebo byť vylúčená z celosvetového úsilia. Našou jedinou a najsilnejšou zbraňou je jednota a spolupráca. Práve na základe myšlienky, že svet je globálnou komunitou so spoločnou budúcnosťou, sme sa pustili do boja proti pandémii spolu so zvyškom planéty.

Nadviazali ste v tomto smere spoločné projekty aj s našou krajinou?

Áno, je ich dokonca celá séria. Čína a Slovensko majú plynulú a plodnú spoluprácu napríklad v oblasti pomoci s lekárskym materiálom. Vzájomne si vymieňame skúsenosti či už na bilaterálnej úrovni, alebo v rámci spolupráce Číny s krajinami strednej a východnej Európy. Je to najživší a najčerstvejší príklad tradičného priateľstva medzi oboma našimi národmi.

Vo veľkom už u vás prebieha aj očkovanie. Čínske vakcíny pritom používajú i v iných štátoch...

Očkovanie je naozaj účinným nástrojom na ukončenie pandémie. Čína bola medzi prvými krajinami, ktoré sa zaviazali, že ak jej vakcíny budú dostupnými, stanú sa globálnym verejným majetkom. Skutočne usilovne sme pracovali na zlepšení prístupu a cenovej dostupnosti vakcín v rozvojových krajinách. Pripojili sme sa k programu COVAX, v rámci ktorého sme sa zaviazali poskytnúť počiatočných 10 miliónov dávok na núdzové použitie v týchto štátoch.

Koľko krajín je to dohromady?

Čína doteraz darovala alebo sa chystá v blízkej budúcnosti darovať vakcíny 69 rozvojovým krajinám, ktoré to nevyhnutne potrebujú. Zároveň vyváža vakcíny do 43 krajín vrátane dvoch európskych štátov – Maďarska a Srbska. Takisto podporujeme medzinárodnú spoluprácu v tejto oblasti a sme ochotní ďalej pomáhať krajinám, ktoré sa ocitli v núdzi.

Niektorí kritici hovoria o takzvanej očkovacej diplomacii, keď sa vakcíny stali politickou zbraňou v rukách veľmocí...

Za touto spoluprácou skutočne netreba hľadať žiaden geopolitický účel ani iné politické pozadie. Jediným cieľom je ochrániť čo najviac ľudí pred pandémiou. Úprimne dúfame, že čínska vakcína môže priniesť ešte konkrétnejší príspevok a dôveru v globálny boj proti koronavírusu.

01 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:59:20 - Feat.: - Title: Záplavy v Číne si vyžiadali evakuáciu 60-tisíc ľudí, tri osoby prišli o život 04 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 05 - Modified: 2024-04-22 11:12:49 - Feat.: - Title: Ruský Gazprom sa stal najdôležitejším dodávateľom plynu pre Čínu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 05:05