TASR/Pang Xinglei
StoryEditor

Ako sa Pekingu podarilo urýchlene zastaviť vírus?

19.03.2021, 13:35
Číne sa podarilo zastaviť šírenie vírusu skutočne vo veľmi krátkom čase.

Číne sa podarilo zastaviť šírenie vírusu skutočne vo veľmi krátkom čase. Kým nás na Slovensku uspokojil fakt, že počas prvej vlny sme patrili medzi najlepších, na čo momentálne tvrdo doplácame, Peking sa nebál ísť hneď od začiatku do razantných krokov. „Hlavným dôvodom nášho úspechu je podľa môjho názoru rozumné líderstvo a rýchle prijímanie dôležitých rozhodnutí zhora. Ochranu bezpečnosti a zdravia ľudí totiž považujeme za našu najvyššiu prioritu. O boj krajiny proti ochoreniu COVID-19 sa osobne stará prezident Si Ťin-pching,“ uviedol pre HN Sun Lijie, čínsky veľvyslanec na Slovensku.

Už na úplnom začiatku Čína podľa neho prijala prísne a komplexné kontrolné opatrenia v meste Wu-chan a v provincii Chu-pej. Zároveň v celej krajine zatiahla brzdu cestovania počas obľúbeného jarného festivalu. Nabádala tiež občanov k tomu, aby sa vyhli bezdôvodnému opúšťaniu svojich domovov. A oni tieto výzvy uposlúchli – žiadne veľké sťahovanie národov, akého sme v Číne počas tamojšieho jarného festivalu boli svedkami v predchádzajúcich rokoch, sa vlani nekonalo.

Práve takýto prístup považuje ambasádor Sun Lijie za nevyhnutný pre záchranu čo najväčšieho množstva životov a pre účinné zastavenie šírenia vírusu. „Prísne sa kontroloval prístup do jednotlivých komunít. Riadenie sa vykonávalo na základe súradnicového systému. Treba však pripomenúť, že čínsky národ prevzal na svoje plecia veľkú časť zodpovednosti a dodržiaval všetky nariadenia týkajúce sa lockdownu. A to najmä pokiaľ ide o vyhýbanie sa všetkým zbytočným výletom, návštevám a zhromažďovaniu.“

Úrady sa popri prevencii a obmedzení mobility pustili do boja aj po zdravotníckej stránke. Mobilizovali zdroje celej krajiny, aby rozšírili kapacity vybraných nemocníc a zriadili strediská dočasnej liečby. Tým sa podarilo zaistiť, že všetci ľudia, ktorí sa ocitli v núdzi, mohli byť hospitalizovaní alebo ošetrení. A platí to dodnes.

To, že takáto stratégia sa Číňanom vyplatila, potvrdzujú aj čísla. Aktuálny počet potvrdených a podozrivých prípadov dosahuje dovedna menej ako 500 osôb. Každopádne infekcia sa v súčasnosti na globálnej úrovni stále šíri. Na niektorých miestach Číny tak podľa veľvyslanca aj naďalej pretrvávajú potenciálne riziká sporadického výskytu lokálnych prípadov. „Stále preto prijímame potrebné opatrenia, aby sme zabránili prenosu od ľudí prichádzajúcich zo zahraničia i opätovnému prepuknutiu domácej nákazy. Jedine tak si budeme môcť udržať náš súčasný úspech v protipandemickom ťažení a zaistiť zdravie i bezpečnosť našich občanov.“

Nie je preto prekvapením, že obmedzenia zasiahli aj tradičné februárové oslavy príchodu nového Čínskeho roka, ktorý sa nesie v znamení kovového byvola. Číňania od neho očakávajú najmä stabilitu, ktorá však nebude zadarmo.

Táto predpoveď sa počas pandémie naplno potvrdzuje. Vzhľadom na nevyhnutnosť prevencie úrady v mnohých regiónoch ľuďom odporučili, aby počas osláv zostali na miestach svojho súčasného pobytu. „Tieto lokality, najmä veľké a stredné mestá, zároveň dostali nariadenie, aby zaručili stabilné dodávky fyzických aj kultúrnych zdrojov s cieľom zabezpečiť, aby si všetci občania mohli vychutnať šťastný čínsky Nový rok,“ prízvukuje veľvyslanec Sun Lijie.

Minulomesačné vítanie Nového roka sa tak konalo prevažne v online priestore. V niektorých regiónoch mohli ľudia, ktorí zostali vo svojich bydliskách, získať nákupné kupóny, bezplatný balík internetových dát, lístok na mestskú dopravu či kultúrnu akciu zdarma a podobne. Tí, ktorých sa to týkalo, poctivo dodržiavali pravidlá karantény.

Ďalším dôvodom úspechu je fakt, že Číňania zažívajú vírusové epidémie častejšie než my v Európe. Na rôzne obmedzenia sú preto zvyknutí a pripravení. V prípade potreby vo všeobecnosti rešpektujú odporúčania v rámci svojej osobnej ochrany. Vyhýbajú sa veľkým zhromaždeniam, rušia cestovné plány a akceptujú nevyhnutné testovanie na prítomnosť vírusu či izoláciu.

Potvrdilo sa to aj počas súčasnej pandémie. Kým po minulé roky cestovali na oslavy stovky či tisíce kilometrov ďaleko, ostatný Nový rok k nim obrazne povedané prišiel až domov do obývačky. „Tentoraz si ľudia pomocou moderných technológií, ako je virtuálna realita alebo rôzne internetové služby, užili čínsky Nový rok plný harmónie a zdravia formou slávnostných online vystúpení, výstav a prehliadok. Bolo to nevyhnutné, aby sme zabránili možným zdravotným rizikám vyplývajúcim z hromadných stretnutí ako je napríklad lampiónová šou či chrámový trh,“ pripomína Sun Lijie.

Samozrejme, už tradične oslavovala aj početná čínska komunita žijúca u nás. V súlade s tunajšími karanténnymi opatreniami usporiadalo čínske veľvyslanectvo na Slovensku online galavečer Šťastný čínsky Nový rok. Na svojich účtoch na Facebooku a na Twitteri – @ChinaEmbSVK – zverejnilo sériu krátkych videí a predstavení čínskej kultúry na vysokej profesionálnej úrovni.

01 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 17:25:00 - Feat.: - Title: Trojčlenná čínska misia odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung, cieľom misie je dostať sa na Mesiac 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 10:18