Reuters
StoryEditor

Šéf tchaj-pejskej misie v Bratislave pre HN: Slovákom sa snažíme pomôcť, darovali sme vám státisíce rúšok

22.02.2021, 12:46
Veliteľskému centru proti pandémii podlieha každá vládna inštitúcia na Taiwane, tvrdí v rozhovore pre HN David Nan-yang Lee, šéf Tchaj-pejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave.

Na Slovensku sa vedie diskusia o tom, kto má boj proti koronavírusu riadiť, často ho sprevádzajú zmätky. Ako je to na Taiwane?

Hneď na začiatku pandémie sme zriadili Ústredné epidemické veliteľské centrum, aby sme proti nákaze bojovali všetci spoločne. Podlieha mu každá vládna inštitúcia. Toto centrum organizuje na dennej báze tlačové konferencie, na ktorých poskytuje úplné a včasné informácie o národnej pandemickej situácii. Verejnosť sa dozvie úplne o všetkom, aby sa zabránilo panike a šíreniu dezinformácií. Práve transparentnosť je tak jedným z kľúčov k nášmu úspechu.

Dnes patríte medzi najúspešnejších bojovníkov proti COVID-19 a máte dostatok kapacít na to, aby ste pomohli aj ďalším vrátane Slovenska...

Tešíme sa dobrým vzťahom s vašou krajinou. Zdieľame rovnaké hodnoty a princípy demokracie i slobody, čo z nás robí prirodzených partnerov. Sme šťastní, že máme príležitosť pomôcť a odovzdať vám svoje skúsenosti. V priebehu prvej vlny pandémie Taiwan daroval Slovensku 400-tisíc lekárskych rúšok. Počas druhej vlny v novembri minulého roka venovalo naše druhé najväčšie mesto Kao-siung Bratislavskému samosprávnemu kraju 300-tisíc rúšok. Slovenským zdravotníckym úradom sme zároveň poskytovali všetky potrebné informácie. Ochotu pomôcť vám prejavila centrálna vláda v Tchaj-peji aj regionálne úrady.

Aké ďalšie formy spolupráce tu sú?

Podporujeme vznik spoločného podniku medzi našou biotechnologickou spoločnosťou Adimmune Corporation a slovenskou firmou AXON Neuroscience, ktorý by mohol vyrábať vakcíny proti COVID-19. Okrem toho naša reprezentačná kancelária v Bratislave pomáha nadviazať spoluprácu najväčšieho taiwanského producenta rúšok Nan Liu Corporation so slovenskými spoločnosťami Faveo Healthcare a Zornica Banko Fashion. Veríme, že vaša krajina bude čoskoro schopná hromadne a nezávisle vyrábať vlastné rúška.

Podporuje Taiwan v tomto smere aj ďalšie krajiny nášho regiónu?

V odpovedi na globálnu pandémiu daroval Taiwan celkovo viac ako osem miliónov rúšok a ďalšieho lekárskeho vybavenia rôznym členským štátom EÚ vrátane stredoeurópskych krajín. Okrem Slovenska bolo medzi nimi aj Česko, Poľsko či Maďarsko. Našim cieľom je pomôcť lekárskemu personálu vo vašom regióne a uspokojiť naliehavý dopyt po vybavení nevyhnutnom pre boj proti nákaze. Zúčastňujeme sa na konzultáciách s EÚ aj s jednotlivými európskymi krajinami, aby sme vytvorili recipročné partnerstvo napríklad pri tvorbe doplnkových dodávateľských sietí pre potrebný materiál. Vedieme tiež rozhovory či videokonferencie, aby sme si vymieňali skúsenosti a prehlbovali technickú spoluprácu s epidemiológmi aj lekárskymi expertami z ostatných krajín.

Prečo vôbec považujete túto spoluprácu za dôležitú? Veď Taiwan je od nášho regiónu vzdialený tisícky kilometrov a vy už koronavírus máte prakticky pod kontrolou...

Prevencia a boj proti pandémii prekračuje národné hranice. Jednotlivé krajiny nezvládnu túto situáciu samotné. Silná obrana proti ochoreniu sa dá vybudovať jedine úzkou vzájomnou spoluprácou, z ktorej budú mať úžitok všetci. Aj preto sa snažíme spolupracovať s ďalšími štátmi. Jedno taiwanské príslovie hovorí – ak chceš kráčať rýchlo, kráčaj sám. Ak však chceš kráčať ďaleko, kráčaj spolu s inými. Práve toto najlepšie vystihuje ducha skutočného priateľstva, ktoré pandémia ešte posilnila.

Na Slovensku neslúžite prvýkrát. Váš návrat poznačila práve nákaza...

Máte pravdu, slúžim tu už svoje druhé funkčné obdobie. Aj to je dôvod, prečo voči Slovensku pociťujem silné emócie. Vaša krajina sa pre mňa stala druhým domovom. Vybudoval som si tu množstvo trvalých priateľských vzťahov. Slovensko je krásna krajina s pohostinnými a usilovnými ľuďmi. Vláda tvrdo pracuje na tom, aby ju viedla v boji proti COVID-19. A my sa jej v tom snažíme pomôcť, ako sa len dá. V skutočnosti ste jednou z mála krajín Strednej Európy, ktorej sme prispeli darmi na národnej aj regionálnej úrovni. Som hrdý, že aj náš úspech vám môže pomôcť. V každom prípade je mojim úprimným prianím, aby sa táto pandémia čoskoro skončila.

01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-11 09:45:23 - Feat.: - Title: Spojené štáty vlani predbehli Čínu. Znovu sa stali najväčším vývozným trhom Taiwanu 05 - Modified: 2024-04-10 14:33:46 - Feat.: - Title: Bývalý taiwanský prezident sa stretol s čínskym vodcom. Nič nezabráni zjednoteniu, vyhlásil Si Ťin-pching
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 00:28