TASR/AP
StoryEditor

Ako obísť systém?

01.02.2021, 10:35
Vakcinačná kampaň proti koronavírusu sa v Maďarsku začala 26. decembra minulého roka.

Teda v ten istý deň, keď na Slovensku vpichli vôbec prvú dávku vakcíny lekárovi Vladimírovi Krčmérymu. „Maďarsko, rovnako ako Slovensko a Nemecko, nečakali na oficiálny štart vakcinácie v Európskej únii. Ten bol o deň neskôr, teda 27. decembra. Na základe vakcinačného plánu sú u nás ako prví očkovaní zdravotnícki pracovníci. Vakcinovali už aj ľudí v domovoch sociálnej starostlivosti,“ uviedla pre HN Viktória Serdültová, redaktorka nezávislého spravodajského portálu hvg.hu. Podľa nej sa dosiaľ nechalo prvou dávkou zaočkovať viac ako 100-tisíc Maďarov. Začalo sa aj s vakcináciou druhou dávkou.

V decembri takisto odštartovala registrácia záujemcov na vládnej stránke vakcinainfo.gov.hu. Nejasne stanovené podmienky, kto má pri očkovaní prednosť, však priniesli problémy či dokonca priamo obvinenia z podvodov. Popri protekčnom zaočkovaní ľudí z mimozdravotníckych sektorov vyvoláva kontroverzie vakcinácia tých zdravotníkov, ktorí v rámci svojho povolania vôbec neprichádzajú do kontaktu s nakazenými.

Lekári a sestry z prvej línie pritom na svoju dávku museli ešte čakať. „Keďže v Maďarsku nie sú dostatočne jasné nariadenia týkajúce sa uprednostňovania profesionálov v oblasti zdravotnej starostlivosti, často sa stáva, že vakcínu skôr dostanú ľudia, ktorí vôbec nepracujú s koronavírusovými pacientami. Jednoducho iba podviedli systém,“ píše maďarský portál 444.hu.

Ako príklad uvádza jedného klinického psychológa. Hoci s infikovanými ľuďmi vôbec neprichádza do kontaktu, ani nebol vopred zaregistrovaný a objednaný, podarilo sa mu dostať vakcínu proti COVID-19 v jednom z očkovacích centier v Budapešti.

Problémy potvrdzuje aj tajomník Maďarskej lekárskej komory Tamás Svéd. „V prvých dňoch vakcinačnej kampane sa nechala prednostne zaočkovať matka, ktorá je doma so svojim novorodeným dieťaťom, penzionovaný profesor, ktorý nepracuje od vypuknutia pandémie či viacerí administratívni zamestnanci,“ citujú Svéda maďarské médiá.

Veľké diskusie sa viedli taktiež o tom, akou vakcínou sa v krajine bude očkovať. Je známe, že naši južní susedia sú s Európskou úniou v poslednom období skôr na nože. Premiér Viktor Orbán preto často hľadá podporu u ruského prezidenta Vladimira Putina. Aj preto maďarské úrady ako prvé v EÚ schválili očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V.

Maďari ešte predtým dostali ampulky so Sputnikom V pre tritisíc dobrovoľníkov v rámci účasti na tretej fáze klinických testov. Samotný premiér Orbán neskôr priznal, že Rusi nemusia mať kapacity na to, aby vyrábali dostatok vakcín. Jeho vláda preto pokračovala v rokovaniach s ďalšími krajinami ako je Čína či Izrael. Napokon však koncom januára Budapešť oznámila, že nakúpi väčšie množstvo ampuliek so Sputnikom V. Vyvolalo to veľkú kritiku z Európskej únie, podľa ktorej nie je dobré, ak členské krajiny konajú v zaobstarávaní vakcín na vlastnú päsť.

Okrem toho naši južní susedia využívajú aj vakcíny spoločnosti Pfizer. Maďarsko si zarezervovalo dovedna 17,5 milióna ampuliek s vakcínami od koncernov Pfizer a Moderna.

Zatiaľ nie je jasné, kedy krajina bude môcť začať s masovým očkovaním bežných Maďarov. Záležať to bude najmä od počtu vakcín, ktoré dostane k dispozícii. Výzvu vlády zaregistrovať sa na stránke dosiaľ uposlúchol viac ako jeden milión ľudí. Tento počet je však stále veľmi vzdialený od hranice 60 percent z celkovej populácie, ktorú maďarskí experti považujú za minimálnu na dosiahnutie kolektívnej imunity.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 23:45