vakcína, očkovanieTASR
StoryEditor

Koho Srbi zaočkovali ako prvého?

25.01.2021, 07:59
Do krajiny už v decembri dorazilo prvých takmer päťtisíc ampuliek s vakcínou spoločností Pfizer a BioNTech.

Úplne prvou dávkou sa symbolicky na znak odštartovania hromadnej imunizácie obyvateľstva nechala zaočkovať premiérka Ana Brnabić.

Nasledovali ľudia starší ako 70 rokov žijúci v centrách pre seniorov v metropole Belehrad i v druhom najväčšom srbskom meste Novi Sad. „Medzičasom sa už začala aj vakcinácia lekárov a zdravotných sestier. Bežní občania prídu na rad neskôr. V tejto chvíli ešte nie je úplne jasné, či za očkovanie budú musieť niečo platiť, a ak áno, koľko ich to bude stáť. Aj keď vládni predstavitelia tvrdia, že to bude zdarma,“ pripomína pre HN Vesna Bjelić, editorka srbského portálu Telegraf.rs.

Do Srbska už prišli aj ruské vakcíny Sputnik V. Pred pár dňami dorazili taktiež milióny ampuliek od čínskej spoločnosti Sinopharm. A niekedy na jar sa očakávajú dodávky od americkej spoločnosti Moderna. „Samozrejme, nie sme si úplne načistom, ktorú vakcínu si máme vziať. Či tú, ktorú nám poslali ´bratia Rusi´ alebo Američania, prípadne niekto iný“ dodáva Vesna Bjelić.

Zaočkovať sa dávajú aj tamojší politici, aby ľudí presvedčili, že sa nemajú čoho obávať. Na základe vzájomnej dohody dostanú rôzni čelní predstavitelia vakcínu od iného výrobcu. Kým premiérka Brnabić bola zaočkovaná dávkou od Pfizeru, prezident Aleksandar Vučić dostal čínsku vakcínu. Ministra policajných síl očkovali Sputnikom V. Tejto vakcíny kúpil Belehrad dva milióny kusov. Prvé ampulky dorazili do krajiny v predposledný deň minulého roka. Očkovať sa tak popri Pfizeri začalo už aj Sputnikom V.

Dohodu o dodávkach tejto vakcíny podpísala srbská vláda s Ruským fondom priamych investícií. Zaistiť by sa tým malo zaočkovanie jedného milióna obyvateľov celkovo sedemmiliónovej krajiny, ktorí prejavia záujem práve o ruský produkt. Ten má podľa výsledkov finálnych testov dosahovať 91,4-percentnú účinnosť, ktorá je v prípade západných konkurentov o štyri až päť percentuálnych bodov vyššia. „Srbsko je dlhodobým partnerom Ruska. Podporujeme rozhodnutie, aby krajina použila práve Sputnik V ako účinný nástroj v boji proti koronavírusu,“ citovali srbské aj ruské médiá Kirilla Dmitrieva, generálneho riaditeľa Ruského fondu priamych investícií. Podľa neho práve diverzifikácia portfólia očkovacích látok poskytne Srbsku dodatočné možnosti urýchlenia vakcinácie a čo najskoršej ochrany obyvateľstva.

Napokon, tejto stratégii nasvedčuje aj dohoda o dodávkach vakcíny z Číny, kde podľa všeobecne rozšíreného názoru pandémia koronavírusu na prelome rokov 2019 a 2020 vypukla. Práve čínski experti na vývoji očkovacej látky v uplynulých mesiacoch horúčkovito pracovali súbežne s vedcami v amerických, európskych a ruských laboratóriách.

To, že srbského prezidenta Vučića zaočkujú dávkou od Sinopharmu, naznačila po vlastnej vakcinácii na tlačovej konferencii pred početnými televíznymi štábmi predsedníčka vlády. Srbsko podľa nej získa viacero dodávok od rôznych producentov. „Môžem s určitosťou povedať, že najväčšie množstvo vakcín dostaneme od Sinopharmu. Myslím si, že prezidenta zaočkujú práve touto vakcínou,“ pripomenula Brnabić po tom, ako sama dostala 24. decembra ráno v priamom televíznom prenose očkovaciu látku spoločností Pfizer a BioNTech v Torlackom virologickom inštitúte v Belehrade. Stala sa tak vôbec prvou európskou premiérkou, ktorá podstúpila vakcináciu proti ochoreniu COVID-19. Sprevádzal ju minister práce v jej vláde, ako i hlavný srbský epidemiológ. A prezident Vučić sa neskôr zase stal vôbec prvým európskym lídrom zaočkovaným čínskou vakcínou. Srbi totiž začali Sinopharmom vakcínovať ako prvý európsky národ.

Po amerických, ruských a čínskych vakcínach by pritom mali nasledovať aj ďalšie očkovacie látky. Miestni odborníci očakávajú, že do krajiny dorazia začiatkom druhého štvrťroka prvé ampulky s vakcínou britsko-švédskeho farmaceutického konzorcia AstraZeneca. Krátko nato by mali prísť prvé dávky od amerického koncernu Moderna.

Podľa popredného srbského experta na boj proti koronavírusu Predraga Kona je aj toto dôkazom, že krajina spustila protiofenzívu, výsledkom ktorej bude definitívna porážka epidémie. Kon zdôrazňuje, že práve účinná vakcína je mocnou zbraňou v rukách miestnych lekárov.

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 03 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých 04 - Modified: 2024-04-05 12:17:25 - Feat.: - Title: Orbán dostal najvyššie vyznamenanie Republiky srbskej, o rok skôr ho dostal Putin 05 - Modified: 2024-04-04 13:16:10 - Feat.: - Title: V Srbsku našli stratené dvojročné dieťa mŕtve na skládke, polícia zadržala páchateľov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:18