FB
StoryEditor

Český expert pre HN: Pozitívny obrázok prezidenta dramaticky narúša koronavírus

26.10.2020, 23:00
Ekonomika bola po celý čas Trumpovým najväčším úspechom, vďaka ktorému mnoho ľudí dokázalo prehliadnuť všetky jeho prešľapy a vulgárne správanie, tvrdí v rozhovore pre HN expert na americkú politiku Petr Boháček, analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky v Prahe.

Donald Trump sľuboval v predvolebnej kampani pred štyrmi rokmi, že spraví Ameriku opäť veľkou. Podarilo sa mu tento sľub voličom splniť?
Záleží na tom, koho by ste sa túto otázku spýtali. V niektorých oblastiach by tomu najmä jeho voliči mohli naozaj uveriť. Napríklad aj vďaka tomu, že navrátil konzervativizmus na najvyššie miesta americkej politiky i súdnictva. Ďalej dohodol niekoľko nových veľkých obchodných zmlúv alebo prinajmenšom pripravil cestu pre ich podpísanie. Postavil tiež americkú zahraničnú politiku explicitne proti Číne. Takže minimálne v týchto otázkach mohol v istej časti spoločnosti vyvolať pocit, že vrátil Ameriku k dňom väčšej pýchy. Tento obrázok mu však teraz absolútne dramaticky narúša koronavírus. Ten je zároveň jasným dôvodom, prečo Trumpove súčasné preferencie nie sú lepšie, než by boli bez pandémie.

Zrejme o niečo iný pohľad majú na napĺňanie jeho predvolebných sľubov demokrati. Čo Trumpovi najviac vyčítajú jeho odporcovia?
Predovšetkým u demokratov, ale aj všeobecne u jeho odporcov vôbec nejde o to, či nejaké sľuby splnil alebo nesplnil. Oni, skrátka, Donalda Trumpa neprijímajú ako prezidenta. Odmietajú jeho vulgárny štýl vládnutia, neprofesionalitu aj všetky jeho kauzy. Tu sa to začína a aj sa končí. Samozrejme, rozdielne to je u jeho voličov, ktorí od neho odišli.

Prečo od neho odchádzali?
Hlavným dôvodom straty podpory v posledných mesiacoch pred voľbami je koronavírus, ale aj jeho ekonomické následky. Pretože ekonomika bola predsa len po celý čas Trumpovým najväčším úspechom, vďaka ktorému mnoho ľudí dokázalo prehliadnuť všetky jeho prešľapy a vulgárne správanie.

Keby ste mali porovnať situáciu pred štyrmi rokmi a dnes, má Trump väčšie alebo menšie šance na znovuzvolenie?
Toto je pomerne komplikovaná otázka. Situácia je dosť podobná, osobne si však myslím, že šance sú o niečo menšie. Horšie je na tom v niektorých štátoch, ktoré bývajú tradične republikánske a kde pred štyrmi rokmi vyhral. Či už ide o Michigan, Wisconsin, Pensylvániu, Arizonu alebo Floridu. Stále to však neznamená, že by nemohol vyhrať.

01 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 02 - Modified: 2024-04-15 07:33:13 - Feat.: - Title: Trump sa postaví pred súd v trestnom konaní ako prvý exprezident v dejinách USA 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-10 21:02:37 - Feat.: - Title: Trump povedal, že by ako prezident nepodpísal federálny zákaz potratov. Kedysi bol "zástancom voľby"
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 02:01