TASR/AP
StoryEditor

Kto zostáva najproblémovejším hráčom Blízkeho východu?

22.09.2020, 00:00
V regióne sa čoraz viac stupňuje izolácia šiitskeho Iránu, proti ktorému sa formuje koalícia Izraela a sunnitských arabských krajín.

Mierová dohoda a nadviazanie plných diplomatických vzťahov medzi Izraelom a dvoma arabskými krajinami je nepochybne dôležitým krokom k tomu, aby Blízky východ, ktorý býva pre svoju výbušnosť a časté vojenské konflikty pravidelne označovaný za sud s pušným prachom, dospel k mierovému spolunažívaniu jeho národov. K dosiahnutiu tohto cieľa však všetci hráči v regióne musia ubehnúť ešte veľký kus cesty.
Najproblémovejším je pritom Irán. Lídri tejto krajiny sa v minulosti vyhrážali, že vymažú Izrael z mapy. Izraelčania zase z času na čas podnikajú útoky na iránske jadrové ciele, keďže nukleárny program tejto krajiny považujú za obrovskú hrozbu pre svoju vlastnú bezpečnosť.
Na rozdiel od Spojených arabských emirátov či Saudskej Arábie, kde sa praktizuje sunnitská vetva islamu, je pritom Irán krajinou s väčšinovým šiitskym vierovyznaním. Aj preto sa Teherán v uplynulých rokoch dostal s Rijádom do viacerých nezhôd. Obaja rivali sa pritom snažia byť hlavnou vojenskou aj politickou veľmocou regiónu.

V tejto chvíli sa preto zdá, že Izrael našiel spojenca proti Iránu, ktorý predsa len považuje za väčšie nebezpečenstvo než Saudskú Arábiu. „Irán je krajina, ktorá sa stavia do roly vedúcej sily. Snaží sa rozbiť hegemóniu USA a ich spojencov na Blízkom východe,“ podčiarkol Břetislav Tureček.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 14:13