StoryEditor

Ktoré triky používa ruská propaganda?

16.09.2020, 00:00
Žlté vesty vo Francúzsku, masová migrácia do Európy či protesty hnutia Black Lives Matter sú obľúbenou témou ruských propagandistov nielen v štátnych médiách, ale aj na sociálnych sieťach.

„Štátna televízia je vôbec najvplyvnejším médiom v Rusku a Kremeľ má plnú kontrolu nad všetkými jej kanálmi. Podľa prieskumov až 57 percent obyvateľov krajiny verí, že to, čo povedia v štátnej televízii, je pravda. A správy na stanici Rossija 1 sleduje až 90 percent Rusov,“ uviedla HN Daryna Koriaginová z analytickej skupiny pre hybridnú vojnu Ukrajinského krízového mediálneho centra v Kyjeve.
Podľa nej používajú ruskí propagandisti niekoľko hlavných naratívov, aby odradili ľudí od obdivovania západného spôsobu života. Najčastejšou zbraňou je hororové vykresľovanie života v Európe. „Hovoria, že EÚ je veľmi nebezpečným miestom pre život. Všetky prírodné katastrofy označujú ako boží trest za zhýraný a dekadentný spôsob života Európanov. Úniu obviňujú z tolerancie či dokonca priamej podpory straty viery, homosexuality, pedofílie, zoofílie, kanibalizmu, fašizmu či nacizmu. Veľmi populárne je tvrdenie, že EÚ chce legitimizovať incest.“

Výsledkom majú byť podľa vysvetlení ruskej propagandy protesty žltých viest vo Francúzsku, migračná kríza, teroristické útoky, brexit či neodvratný rozpad Únie. „Vláda nalieva do takýchto médií obrovské peniaze. Televízna stanica Sputnik má ešte agresívnejšiu rétoriku než Rossija 1. Sputnik má navyše vlastné stanice vo viacerých západných krajinách, kde zamestnáva domácich novinárov, napríklad vo Francúzsku. Tí majú oveľa vyššie platy, než je bežný priemer vo francúzskych médiách,“ doplnila pre HN Koriaginová.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:18