HNtelevízia
StoryEditor

Analytik Demeš pre HN: Som presvedčený o tom, že politický čas Lukašenka sa končí

19.08.2020, 09:50
Bielorusi sú hrdý a vzdelaný národ, ktorý je nám Slovákom povahovo dosť blízky, tvrdí v rozhovore pre HN zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš.

Alexander Lukašenko sľúbil konanie nových prezidentských volieb za podmienky, že sa zmení ústava. Myslí to vážne, alebo mu ide len o naťahovanie času a upokojenie demonštrantov?
Bieloruský autokrat už stratil doma všetkú legitimitu a má strach z toho, čo ho čaká. Ľudia protestujú po celej krajine a žiadajú jeho odchod. Návrh na zmenu ústavy je len chabý pokus o naťahovanie času. Nové prezidentské a parlamentné voľby pod medzinárodným dohľadom sú popri prepustení všetkých politických väzňov a vyšetrení zverstiev voči pokojne protestujúcim podmienkou odovzdania a prechodu moci.

Keby sa nové voľby konali, je možné, že budú opäť zmanipulované v prospech Lukašenka?
S týmito voľbami už Lukašenko nebude mať nič dočinenia. Má totiž na rukách krv a ak zostane doma, bude postavený pred súd.

V minulosti ste sa v Bielorusku zúčastnili na prezidentských voľbách ako medzinárodný pozorovateľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktoré takisto suverénne ovládol Lukašenko. Mali ste už vtedy náznaky o ich zmanipulovaní?
Bol som ako pozorovateľ prezidentských volieb v Bielorusku v roku 2010 i pred piatimi rokmi. Na vlastné oči som videl, čo za surové a manipulatívne volebné divadlo Lukašenko vytvoril. Pred desiatimi rokmi som videl v Minsku bezpečnostné zložky mlátiť protestujúcich ľudí, sledoval som bitie a väznenie prezidentských kandidátov. V Bielorusku boli podľa medzinárodných pozorovateľov OBSE všetky voľby po zvolení Lukašenka v roku 1994 neférové a nedemokratické. Až doteraz mu to vždy nejako prešlo a predlžovalo mu to jeho diktatúru.

Na ruských sociálnych sieťach kolujú fotky neoznačených nákladných áut smerujúcich k bieloruským hraniciam. Hrozí reálne, že by ruskí vojaci vstúpili na bieloruské územie?
Nemyslím si, že Rusko vojensky zasiahne na území povolebného Bieloruska. Lukašenkove dva vikendové telefonáty prezidentovi Vladimirovi Putinovi spadajú tiež do série sebazáchovných pokusov skompromitovaného vladára. Bielorusko a Rusko sú si blízke krajiny. Rusko nepotrebuje postaviť si proti sebe občanov susednej republiky, s ktorou má veľa pút. Navyše nebývalý nárast patriotizmu, národnej a politickej emancipácie nemožno podceniť.

Ako sú vlastne Bielorusi nastavení voči Rusku? Ukrajinci Rusov nemajú radi ale predpokladám, že u Bielorusov to tak úplne neplatí...
Bielorusi sú hrdý a vzdelaný národ, ktorý je nám Slovákom povahovo dosť blízky. Pred začlenením do Sovietskeho zväzu zdieľali spoločné dejiny i s Litovcami a Poliakmi, čo formovalo ich identitu. Za druhej svetovej vojny ukázali nebývalé hrdinstvo, na počet obyvateľov mali najviac obetí. Lukašenko uvalil svojou politikou túto peknú krajinu do štrvťstoročnej izolácie, preto o nej vieme pomerne málo.

Viete si predstaviť zbližovanie Bieloruska s Európou?
Verím, že po páde diktatúry budeme mať možnosť presvedčiť sa, že v priestore medzi Ruskom a Európskou úniou žijú pozoruhodní bieloruskí ľudia, ktorí chcú čerpať z bohatstva a tradícií východu i západu, ale najmä si chcú slobodne určovať svoj vývoj.

​Som presvedčený o tom, že politický čas Alexandra Lukašenka sa končí. Tridsiateho augusta bude mať 66 rokov a verím, že to budú preňho oslavy bez ohňostroja a potoka šampanského. O tom, či ešte bude mať v tom čase vstup do prezidentského paláca, rozhodnú občania v najbližších dňoch. Treba mu zapriať vodku, saunu a tvrdú prácu. Teda to, čo on prial svojim občanom, keď vypukla pandémia COVID-19, ktorú označil za zahraničnú hystériu a nenariadil žiadne karanténne opatrenia.

01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 19:41