StoryEditor

Slovenský diplomat pre HN: Nech sa stane čokoľvek, Libanončania sa vždy postavia na nohy

05.08.2020, 17:05
Ľudia v krajine dostávali v posledných mesiacoch úder za úderom, uviedol pre HN diplomat Peter Stano, ktorý v súčasnosti pracuje pre EÚ v Bruseli a v minulosti pôsobil v Bejrúte.

V Bejrúte ste ako diplomat strávili niekoľko rokov. Ako na vás toto mesto pôsobilo?
Bejrút je fascinujúce mesto mnohých tvárí. Na jednej strane je historické, na druhej strane ultramoderné. Kozmopolitné a orientálne zároveň. Večne pulzujúce, kreatívne, živé. Mesto mnohých tvárí s pohnutou históriou, mnohými jazvami z čias občianskej vojny, izraelskej okupácie, sektárskych konfrontácií, ale aj s nádhernými a romantickými zákutiami. O to viac človeka zasiahne, keď vidí, čo sa teraz stalo.

Krajina zažila v minulosti viacero konfliktov vrátane občianskej vojny, vždy sa však z toho dokázala pozviechať. Čím to je?
Bejrút a Libanon ako taký sa vyznačujú neskutočnou životaschopnosťou. Nech sa stane čokoľvek, vždy sa postavia na nohy. Najlepšie to vystihuje nápis na jednom z domových múrov v kresťanskej štvrti Bejrútu: Libanon – to znamená vedieť, ako žiť a prežiť napriek všetkému. Obávam sa však, že utorkový zničujúci výbuch v prístave bol príliš silnou ranou aj pre večne optimistický a nezlomný Bejrút.

Treba pripomenúť, že Libanon ani v súčasnosti neprechádza príliš šťastným obdobím...
Ľudia v Libanone dostávali v posledných mesiacoch úder za úderom. Najskôr banková a finančná kríza, ktorá mnohých pripravila o úspory a odrezala od prístupu k ich vkladom v bankách. Nasledovala silná inflácia a prudký nárast cien. Ekonomické a sociálne problémy sa rýchlo prehĺbili, ľudia prišli o príjmy a zamestnanie. Začali pociťovať, čo je hlad a nedostatok. Okrem toho výpadky v dodávkach elektrickej energie, ktoré sú síce v Libanone pomerne bežné, ale nie v takej frekvencii a takom trvaní ako teraz, keď dokonca aj v hlavnom meste je elektrina len niekoľko hodín denne. A to všetko na pozadí pretrvávajúcich problémov spojených s koronavírusom, systémovým problémom libanonského hospodárstva, neschopnosťou politikov naštartovať potrebné reformy a obrovským bremenom, ktoré predstavuje pobyt viac ako milióna sýrskych utečencov v krajine už takmer desať rokov.

Môžete niečo povedať o mieste explózie?
Miesto výbuchu sa nachádza veľmi blízko moderného centra mesta, ktoré sa označuje ako Downtown. Sú tam banky, reštaurácie, nákupné pasáže, ambasády. Výbuch výrazne zasiahol aj blízku tradičnú bohémsku kresťanskú časť Gemmayzeh so štýlovými galériami, kaviarňami a reštauráciami, kde sa vždy radi stretávali intelektuáli, študenti, cudzinci či expati a kde bolo množstvo architektonicky zaujímavých budov z osmanských čias a zo začiatku 20. storočia. To všetko je zničené.

Máte informácie, ako samotný výbuch prežívali obyvatelia Bejrútu?
Tlakovú vlnu bolo cítiť a okná vybíjala aj v pobrežnej časti Hamra, kde som býval. Hlavná sila však išla opačným smerom. Od kolegov a priateľov viem, že mnohým to porozbíjalo okná a balkóny, a to aj vo vzdialenosti tri až päť kilometrov od epicentra explózie. Niektorých poranilo lietajúce sklo, ale našťastie všetci moji známi z radov slovenských krajanov a libanonských priateľov sú celkovo v poriadku.

Cítili ste sa počas vášho pobytu v Bejrúte bezpečne?
Hoci Bejrút bol vzhľadom na svoju históriu a sektárske zloženie populácie vždy do istej miery sudom s pušným prachom a občasná streľba v niektorých štvrtiach nebola ničím nezvyčajným, ja som sa tam cítil bezpečnejšie ako v Bratislave. Ľudia sú veľmi milí a na Európanov sa pozerajú s uznaním a rešpektom.

Aký účinok bude mať výbuch na ďalší život v meste?
Je ťažké odhadnúť, čo táto najnovšia tragédia urobí s mestom a jeho ľuďmi. V ich hlasoch cítiť smútok a beznádej, čo je pre Libanončanov veľmi netradičné. Vždy vedeli, ako si užívať život. Teraz však majú pocit, že sú v tuneli bez konca a valí sa na nich jedno nešťastie za druhým. A toho povestného svetla na konci tunela niet. Bezprostredná reakcia však bola typická libanonská – solidarita a spolupatričnosť. Ľudia si volali, zisťovali, či sa niečo nestalo niekomu z ich blízkych, pomáhali pri ošetrovaní ranených a transporte do nemocnice, mnohí chodia darovať krv.

Môže napätá situácia v Libanone po tomto nešťastí ďalej eskalovať?
Je otázne, či táto tragédia prispeje k vystupňovaniu politického napätia, alebo sa ľudia aj politici zomknú a začnú naozaj riešiť problémy, ktorým krajina čelí. Politické strany sú tradične rozhádané. Dá sa predpokladať, že politické hádky sa môžu vyostriť, keď sa bude pripisovať zodpovednosť za okolnosti, ktoré viedli k výbuchom. Takže Libanon má pred sebou ešte veľmi náročné a ťažké obdobie spojené s odstraňovaním následkov explózie, zisťovaním príčin a vyvodením zodpovednosti. Predpokladám, že pre tamojšiu spoločnosť to bude zásadný test, v ktorom sa ukáže, či sa Libanon dokáže vymaniť z existujúcich problémov, alebo sa tam celková kríza ešte prehĺbi.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 08:51