Reuters
StoryEditor

Skadiaľ sa nebezpečný liadok v Libanone vzal?

05.08.2020, 16:52
Ako informuje spravodajská televízia Al-Džazíra, plavidlo MV Rhosus smerovalo z Gruzínska do Mozambiku.

Pre technické problémy na mori však bolo nútené zakotviť v Bejrúte. Tam ho posádka opustila a majitelia sa ho vzdali. Úrady následne náklad zabavili a a umiestnili do skladu bez riadnych zabezpečovacích opatrení. Napriek opakovaným pokusom zlikvidovať ho, prípadne previezť na iné miesto, zostal liadok v sklade až do utorňajšieho podvečera, kedy vybuchol v dôsledku požiaru. Oheň mal vypuknúť vinou nedôsledne vykonávaných zváračských prác v sklade.
Okolo tragédie sa však vynorilo aj viacero špekulácií. Jedna z nich hovorí, že prvotnou príčinou požiaru bol výbuch v neďalekom sklade pyrotechniky. Odtiaľ sa plamene dostali až do skladu s liadkom.
Oveľa vážnejšie znejú tvrdenia, že liadok v sklade v skutočnosti ukrývalo šiitske radikálne hnutie Hizballáh, ktoré ho využívalo na výrobu munície používanej pri útokoch proti Izraelu. Spomínaná chemikália je obľúbenou ingredienciou teroristov pri príprave bômb. Použil ju napríklad nórsky extrémista Anders Behring Breivik pri svojom útoku v júli 2011.
Ďalšie zdroje tvrdia, že nešlo o nešťastnú náhodu, ale úmyselnú explóziu vyvolanú Izraelom. Podľa niektorých očitých svedkov lietal krátko pred výbuchom nad miestom nešťastia bombardér.
Špekulácie priživil aj americký prezident Donald Trump. „Stretol som sa s niektorými našimi generálmi. Oni sa domnievajú, že nešlo o priemyselnú nehodu. Podľa nich sa zdá, že to bol atentát, nejaká bomba,“ povedal Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Túto verziu však rozhodne odmietajú libanonské úrady. Naklonení jej nie sú ani odborníci, podľa ktorých však treba vyčkať na výsledky vyšetrovania. „Zatiaľ to vyzerá na lokálnu šlendriánsku prácu a nehodu, hoci definitívne závery na seba ešte nechajú čakať. Faktom však zostáva, že ak by šlo o teroristický akt, zrejme by sa už k nemu niekto prihlásil. Aj to však môže v niektorých prípadoch trvať dlhšie. Takže skutočne počkajme pár dní, až bude viac faktov a menej priestoru pre časté trumpovské konšpirácie,“ uviedol pre HN Marej Čejka, český expert na Blízky východ.
K tragickej udalosti mali podľa viacerých zdrojov prispieť aj korupčné praktiky, ktoré sú v Libanone bežné naprieč všetkými úrovňami.

01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-04-06 19:12:00 - Feat.: - Title: Tragédia v Spišskom Podhradí. Nehoda autobusu si vyžiadala už tri obete, ďalšie deti sú hospitalizované 03 - Modified: 2024-04-01 08:52:00 - Feat.: - Title: Explózia v kaviarni v ruskej Voroneži, obete hlásené nie sú, príčina nejasná 04 - Modified: 2024-03-03 21:28:02 - Feat.: - Title: Prudké dažde v Pakistane si vyžiadali najmenej 29 obetí 05 - Modified: 2024-03-03 10:08:15 - Feat.: - Title: Sobotňajší dronový útok na Odesu si vyžiadal už deviatu obeť
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 05:44