Reuters
StoryEditor

Prečo stroskotal plán na výmenu lídra?

11.07.2020, 00:00
Začiatkom tohto roka došlo v Moskve k politickému zemetraseniu.

Putin nechal odísť z premiérskeho kresla svojho dlhoročného spolupútnika Dmitrija Medvedeva, ktorého nahradil Michailom Mišustinom. Zároveň avizoval ústavné zmeny oslabujúce funkciu prezidenta. „Úvodný návrh z januára znel, že sa celý ústavný systém zmení tak, aby sa prezidentské právomoci rozdrobili medzi viaceré telesá. Získať ich mala najmä horná a dolná komora ruského parlamentu, teda Rada federácie a Štátna duma. Sčasti ich mal prevziať aj Ústavný súd a po novom mala byť do ústavy zaradená taktiež nová inštitúcia – takzvaná Štátna rada,“ uviedol pre HN Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra českej Asociácie pre medzinárodné otázky.
Všetko nasvedčovalo tomu, že si Putin chystá únikové cestičky po svojom odchode z Kremľa v roku 2024 tak, aby si udržal vplyv aj naďalej. Z tohto plánu a napokon aj z celej myšlienky na zmenu však zišlo. „Dôvodom boli veľké rozpory vnútri vládnej garnitúry. Nastal ťažký boj o moc a výsledkom je presný opak oproti pôvodnému plánu. Došlo k centralizácii moci a posilneniu právomocí prezidenta. V najvyššej pozícii tak rozhodne nepríde k zmene,“ doplnil Havlíček.
Podľa neho nebol na tieto zmeny pripravený celý vládnuci systém ruských elít vrátane oligarchov a mocenských i silových štruktúr. „Báli sa neistoty. Ak to porovnáme so situáciou z januára tohto roka, došlo skutočne k otočke o 180 stupňov.“

Putin v parlamente presadil ústavné zmeny, ktoré mu umožňujú, aby sa aj po roku 2024 mohol uchádzať o ďalšie dve funkčné obdobia v kresle prezidenta. Samozrejme, ak sa rozhodne kandidovať vo voľbách. O tom však dnes pochybuje len málokto.
Hoci bol na presadenie ústavných zmien rozhodujúci súhlas parlamentu, ktorý ovláda jeho strana Jednotné Rusko, Putin si vypýtal aj názor Rusov v referende. Zmeny ústavy schválili viac ako tri štvrtiny zúčastnených voličov. Prezident si tak otvoril dvierka k tomu, aby sa čas jeho vlády Rusku predĺžil na celých 36 rokov.

01 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 02 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol 03 - Modified: 2024-04-17 11:15:19 - Feat.: - Title: Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa stala spolužiačka Putina. Rozhodnutie prijali jednohlasne 04 - Modified: 2024-04-16 14:56:08 - Feat.: - Title: Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali ruskú delegáciu, ale nie Putina 05 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 10:53