Veľká štúdia so 72 000 potvrdenými pacientmi COVID-19 v Číne zistila, že 81 percent prípadov bolo miernych, ďalších 14 percent bolo závažných (charakterizovaných ťažkosťami s dýchaním) a 5 percent bolo kritických. Celkovo bola miera úmrtnosti 2,3 percenta. Nedávno WHO oznámila, že miera úmrtí v číne je 3,8 percenta, ale poznamenala, že rýchlo klesá, pretože úroveň starostlivosti sa rýchlo zvyšuje. Mesto Wu-chan (kde táto choroba vznikla) ​​bolo na začiatku zaplavené pacientmi a nemocnice nemohli poskytnúť náležitú starostlivosť z dôvodu obrovského dopytu. U čínskych pacientov, ktorých príznaky sa začali po 1. februári, je miera úmrtnosti iba 0,7 percenta. Miera úmrtnosti by mohla byť ešte nižšia, pretože veľmi mierne prípady COVID-19, ktoré sa podobajú nachladnutiu, pravdepodobne nie sú hlásené. Podieľ smrteľných prípadov je tiež o dosť nižší ako u už prekonaných koronavírusov SARS a MERS.Reuters
StoryEditor

Zástupca WHO na Slovensku pre HN: Naše aktivity u vás plne financujeme z vlastných fondov

05.07.2020, 13:59
Jasným indikátorom efektívnej spolupráce je skutočnosť, že Slováci dokázali epidémiu koronavírusu úspešne zvládnuť, uviedol v rozhovore pre HN Tatul Hakobyan, predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie v našej krajine.

Kto financuje aktivity WHO na Slovensku a koľko peňazí na ne ide z nášho štátneho rozpočtu?
Operácie Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku sú plne financované z korporátnych fondov WHO.

O aké operácie ide?
Aktivity na globálnej, regionálnej a národnej úrovni zahŕňajú širokú škálu operácií. Všetky sú založené na mandáte a ústave WHO. Samozrejme, akákoľvek podpora a spolupráca závisí aj od špecifických potrieb každej krajiny a tiež od požiadaviek, ktoré tieto štáty adresujú WHO. Treba však pripomenúť, že Slovensko je v mnohých aspektoch národného zdravia sebestačné.

Môžete spomenúť niektoré konkrétne formy spolupráce?
WHO poskytuje technickú podporu slovenskému ministerstvu zdravotníctva a ďalším úradom. Naša spolupráca je skutočne efektívna, o čom svedčí aj fakt, že v uplynulých dekádach sa práve vďaka nej posilnil systém národného zdravia a podarilo sa vybudovať nové kapacity. Ak sa pýtate na konkrétne projekty, súčasná agenda obsahuje okrem iného podporu Národného ústavu tuberkulózy a pľúcnych chorôb vo Vyšných Hágoch, ktorý sa zameriava na liečbu najzraniteľnejšej časti obyvateľov regiónu. Ďalej pomáhame pri budovaní a prevádzkovaní informačného systému národného zdravia, pri krízovej komunikácii v časoch mimoriadnych situácií alebo pri vývoji systémov, ktorými sa monitorujú všetky rizikové faktory spojené s chronickými chorobami, duševnými ochoreniami či životným prostredím.

Majú v týchto aktivitách miesto aj slovenskí experti?
Áno, samozrejme. Podporujeme účasť odborníkov a zdravotníckych profesionálov na medzinárodných fórach, seminároch či rôznych cvičeniach. Organizujeme online webináre a tréningy pre celé spektrum technických expertov. Poskytujeme pokyny a odporúčania týkajúce sa nevyhnutných opatrení vrátane kontroly a pripravenosti na mimoriadne situácie. Zároveň podporujeme dialóg, ktorý vedie k posilneniu kapacít, siete partnerov a služieb vo sfére verejného zdravia.

WHO sa počas koronakrízy dostala pod paľbu kritiky USA. Akú úlohu zohrala pri boji proti nákaze na Slovensku?
Počas celej pandémie Covid-19 sme boli v neustálom úzkom kontakte so všetkými členskými štátmi vrátane Slovenska. Nechcem hodnotiť aktivity slovenskej vlády. Môžem vás však ubezpečiť, že všetky opatrenia, ktoré sa prijali na Slovensku, sú v súlade s radami a odporúčaniami WHO. Tie vždy zohľadňujú kontext každej krajiny osobitne. Jasným indikátorom efektívnej spolupráce je skutočnosť, že Slovensko dokázalo túto epidémiu úspešne zvládnuť. Svoje kompetencie jednoznačne preukázali všetky slovenské inštitúcie a úrady. Ministerstvo zdravotníctva teraz prehodnocuje hlavné oblasti spolupráce a stanovuje nové priority, predovšetkým na základe aktuálnej situácie súvisiacej s nákazou Covid-19, ako aj vzhľadom na potreby a kapacity krajiny pre nasledujúce dva roky.

Na čom teraz vlastne WHO v súvislosti s pandémiou pracuje?
Koordinuje globálnu odpoveď na pandémiu v podobe krokov jednotlivých krajín, regionálnych úradov a centrál. Neustále analyzuje dáta, ktoré dostáva z celého sveta. V širokom spektre tém úzko spolupracuje so svetovými expertami.  WHO

​Aj vďaka tomu sa nám čoraz viac darí chápať podstatu nákazy. Lepšie rozumieme prenosu, epidemiologickým aspektom aj klinickým príznakom vírusu. WHO aj vďaka tejto práci vyvinula výskumné protokoly, ktoré sa koordinovane využívajú v takmer 60 krajinách celého sveta.

01 - Modified: 2024-04-19 17:47:00 - Feat.: - Title: WHO má informáciu o prvom nakazenom človeku vírusom vtáčej chrípky vo Vietname 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 10:56