StoryEditor

Šéf tchaj-pejského zastúpenia v Bratislave pre HN: Čína stále považuje Taiwan za svoju odpadlícku provinciu

21.06.2020, 16:03
Peking využíva svoj dominantný vplyv, aby nám zablokoval členstvo vo WHO a účasť na akýchkoľvek aktivitách spojených s touto organizáciou, tvrdí v rozhovore pre HN Larry Tseng, vedúci Zastupiteľského úradu Tchaj-peja v Bratislave.

Vzťahy medzi Taiwanom a Čínou sa v uplynulých mesiacoch zhoršili, a to predovšetkým pre pandémiu koronavírusu a postoj Pekingu, ktorý okrem iného blokuje plnoprávne členstvo vašej krajiny v Svetovej zdravotníckej organizácii. Ako toto vyhrotenie napätia vnímate vy?
V prvom rade by som vám chcel ozrejmiť zopár historických faktov. Taiwan, oficiálnym názvom Čínska republika, bol zakladajúcim členom Spojených národov. Svoje plné členstvo v OSN si zachoval až do roku 1971, keď ho nahradila Čínska ľudová republika. Odvtedy je Taiwan zbavený členstva vo všetkých pridružených inštitúciách OSN vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie. Hoci však stratil svoje miesto v OSN, stále je demokratickým a suverénnym štátom s priamo volenou vládou. Má vlastnú menu, daňový systém, hraničné kontroly či cestovné pasy. Máme spoločné hodnoty s ostatnými demokratickými krajinami. Dodržiavame ľudské práva, slobody aj pravidlá právneho štátu. Taipei Representative Office/UVP Technicom

V čom je teda hlavný problém súčasného stavu, ktorý ešte skomplikovala pandémia??
Nákazy a vírusy nepoznajú žiadne hranice. Žiaľ, Taiwan aj v dôsledku čínskeho tlaku nedostával pozvánky na schôdzky WHO. Nemohol sa tak podieľať na tvorbe mechanizmov a aktivitách zdravotníckej organizácie. Platilo to niekoľko dekád s výnimkou rokov 2008 až 2015, keď bola na Taiwane pri moci vláda Čínskej národnej strany Kuomintang vtedajšieho prezidenta Ma Jing-ťioua. Vytvorilo to vážne medzery v medzinárodnom zdravotnom systéme a 23,5 milióna ľudí na Taiwane to vystavilo nebezpečenstvu, keďže vláda a obyvatelia nemohli od WHO dostávať z prvej ruky dôležité informácie týkajúce sa zdravotníckych záležitostí. Opakovane sme organizáciu žiadali, aby Taiwanu umožnila zúčastňovať sa aspoň v rámci štatútu pozorovateľa na jej stretnutiach a aktivitách. Všetky tieto snahy však boli márne.

Kde vidíte hlavné dôvody tejto ingorácie?
Jednoducho v tom, že Čína nás stále považuje za svoju odpadlícku provinciu a využíva svoj dominantný vplyv, aby nám zablokovala členstvo vo WHO a účasť na akýchkoľvek aktivitách spojených s touto organizáciou. Je to naozaj poľutovaniahodné. Opakujem, že WHO by nemala vynechávať Taiwan z jej aktivít vo svetových komunitách. Jedine tak bude možné vytvoriť komplexný a pevný systém zdravotníctva. Dovoľte mi pripomenúť motto WHO – Nikoho by sme nemali nechať zaostávať. Skutočne nepoznáme žiaden dôvod, prečo by mal byť Taiwan vylúčený z orgánov WHO.

Taiwan býva často dávaný za vzor v boji proti koronavírusu. Považujete aktivity WHO v čase pandémie za úspešné, alebo tam vidíte isté zlyhania?
WHO sa ako medzinárodná organizácia teší veľkému rešpektu. Priniesla obrovský príspevok ku globálnemu pocitu duševnej pohody a ľudskému zdraviu. Na druhej strane musím povedať, že v čase, keď sme všetci bojovali proti novému koronavírusu a čelili ťažkej kríze, tak minimálne v úvodných fázach odviedla táto organizácia slabú prácu. A to najmä preto, že nedokázala zavčasu varovať svetové spoločenstvo pred vypuknutím nákazy v čínskom Wu-chane. Podiel na tomto zlyhaní má však aj Čína, ktorá zatajila fakt o rozširovaní vírusu a neinformovala o ňom včas a zodpovedne WHO. Nezvládnutím tejto situácie došlo k obrovským škodám na globálnej ekonomike. Vo svete si to tiež vyžiadalo státisíce ľudských životov.

Ste dnes v kontakte so zdravotníckou organizáciou? Spolupracujete s ňou na niektorých projektoch a pomáhate jej svojimi skúsenosťami s bojom proti koronavírusu?
Po tom, ako mnohí svetoví lídri vyzvali WHO, aby pozvala Taiwan na účasť na jej aktivitách, sme dostali pozvánku na zopár jej videokonferencií a expertných mítingov. Medzi týmito lídrami boli najvyšší predstavitelia USA, Británie, Japonska, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Nemecka či ďalších krajín Európskej únie. Taiwan však nebol pozvaný na konferenciu Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, ktorá sa konala v máji. My pritom sami chceme poskytovať pomoc globálnym komunitám. Už dnes pomáhame mnohým krajinám po celom svete tým, že im ponúkame svoje skúsenosti a zabezpečujeme pre nich zdravotnícky materiál. Ako príklad môžem uviesť viac ako 20 miliónov kusov chirurgických rúšok, ktoré sme darovali vyše 30 krajinám. Bolo medzi nimi aj Slovensko, ktoré od nás dostalo 400-tisíc takýchto rúšok.

Kde vidíte príčiny toho, že Taiwan patrí v boji proti nákaze medzi najúspešnejšie krajiny?
Poučili sme sa z tvrdej lekcie, ktorú nám v roku 2003 udelila nákaza ochorenia SARS. Neveríme čínskemu komunistickému režimu. Preto keď sa naše príslušné úrady dozvedeli zo sociálnych médií informáciu o šírení podozrivého koronavírusu, taiwanská vláda okamžite vyhlásila vysoký stupeň poplachu. Nasledovalo včasné nasadenie všetkých potrebných opatrení, aby sa rozširovanie ochorenia COVID-19 dostalo pod kontrolu.

Môžete konkretizovať tieto opatrenia?
Taiwan už v januári prijal rýchle rozhodnutie o pozastavení letov medzi jeho metropolou Tchaj-pej a čínskym Wu-chanom. Už koncom februára a začiatkom marca sa začali hraničné kontroly a zaviedla sa domáca karanténa pre všetkých pasažierov, ktorí k nám pricestovali. Taiwan pri monitorovaní všetkých prípadov využíval najvyspelejšie technológie, ako sú big data či umelá inteligencia. Navyše pomohlo aj to, že ľudia v oboch našich krajinách, teda na Slovensku aj na Taiwane, sú disciplinovaní a vedia sa správať správnym spôsobom. Používajú napríklad rúška, keď idú von, a to najmä na verejných priestranstvách.

Veríte, že po týchto skúsenostiach sa názor vedenia organizácie zmení a vy sa aj napriek nesúhlasu Pekingu stanete jej plnoprávnym členom?
Svet sa z ochorenia COVID-19 poučil, nákaza mu uštedrila veľkú lekciu. Ľudia si začali viac uvedomovať, že nikto by nemal byť vylúčený z WHO ako hlavnej inštitúcie zaoberajúcej sa svetovým zdravotníctvom. A aj keď Čína sa neustále pokúša zablokovať naše členstvo vo WHO, čoraz viac krajín na celom svete zdvihlo svoj hlas, aby podporilo zmysluplnú účasť Taiwanu na činnosti medzinárodných organizácií. Veríme, že vďaka všetkým silným a pokračujúcim prejavom podpory sa Taiwan stane plnoprávnym členom WHO, alebo v nej získa prinajmenšom štatút pozorovateľa.

WHO nie je terčom kritiky len zo strany Taiwanu, ale aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý jej pohrozil zastavením financovania. Spolupracujete na svojich snahách o vstup do zdravotníckej organizácie s USA, Európou či ďalšími vplyvnými hráčmi?
Taiwan vždy spolupracoval so všetkými svojimi spojencami a ďalšími krajinami podobného zmýšľania v snahe o získanie členstva vo WHO a v ďalších medzinárodných organizáciách s globálnym pôsobením. A my sa určite budeme aj naďalej usilovať o ich podporu a spoluprácu s nimi v snahe zabezpečiť ľuďom zdravie a pocit pohody.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav návštevy Fica 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 15:06