AMO
StoryEditor

Expertka na Rusko pre HN: Zostať pri moci je pre prezidenta otázkou bezpečnosti

20.01.2020, 23:00
Putinov prejav o stave krajiny naznačil, že v zákulisí ruskej politiky sa niečo chystá, tvrdí v rozhovore pre HN Tereza Soušková, analytička Výskumného centra českej Asociácie pre medzinárodné otázky.

Ako hodnotíte odchod ruského premiéra Medvedeva z funkcie, prečo k nemu došlo a čo za tým možno hľadať?
Premiér Medvedev podal demisiu rádovo niekoľko hodín po tradičnom prejave o stave krajiny ruského prezidenta. Vladimir Putin v ňom oznámil celý rad prekvapujúcich návrhov, okrem iného na zmenu ústavy, právomocí kľúčových ústavných činiteľov a pravidiel obsadzovania postov. Zároveň otvoril debatu o svojom pôsobení po roku 2024, keď sa mu skončí druhé volebné obdobie. Demisia Medvedeva bola veľmi prekvapujúca. Bolo poznať, že ani ministri vlády vopredu nevedeli, čo sa chystá. Bývalý premiér rezignáciu zdôvodnil potrebou dať prezidentovi priestor pre uskutočnenie navrhovaných ústavných zmien, ktoré prinesú veľký zásah do toho, ako krajina dosiaľ fungovala.

Niektorí experti sa domnievajú, že Medvedev začínal popularitou prerastať Putina, preto musel odísť. Je to reálne?
Popularita Vladimira Putina v poslednej dobe skutočne poklesla, môžeme pozorovať akúsi „únavu z Putina“. Vyťahovanie starovekých amfor z morského dna a fotky Putina ako drsného chlapa na koni s odhalenou hruďou už neťahajú tak veľmi ako predtým. Nové marketingové projekty Putin-geroj, ktoré začínají být úsmevné pre čoraz väčšiu časť Rusov, nemôžu vyrovnať nepopularitu niektorých významných zmien ako bola napríklad vlani v lete penzijná reforma. Napriek tomu ide aj tak o najpopulárnejšieho ruského politika, ktorý, hoci sa nachádza na mnohoročnom minime svojej popularity, necháva ostatných politikov ďaleko za sebou. Dmitrija Medvedeva skoro o dve tretiny percentných bodov.

Myslíte si, že nový premiér bude len bábkou a o všetkom bude rozhodovať Putin?
Za nového premiéra bol zvolený Michail Mišustin, ktorý stál na čele Federálneho daňového úradu. Prezident Putin ho navrhol len pár hodín po rezignácii Medvedeva. Z tej rýchlosti je jasné, že kandidatúra dlhohoročného šéfa daňového úradu bola vopred dohodnutá. Mišustin však nie je príliš známy, ani nepatril medzi Putinových blízkych priateľov. Je to skôr výkonný úradník, ktorý v minulosti prejavil schopnosť efektívne riadiť zverenú funkciu a dosiahol v nej úspechy. Putin sa najskôr spolieha na to, že by bol schopný naštartovať stagnujúcu ekonomiku krajiny a docieliť konkrétne zlepšenia v sociálnej oblasti, ktoré načrtol vo svojom stredajšom prejave pred Federálnym zhromaždením.

Môže ísť o začiatok veľkých zmien, ktorých cieľom bude udržať Putina pri moci aj po roku 2024?
Samotný Putinov prejav naznačil, že v zákulisí ruskej politiky sa niečo chystá. Putin si je dobre vedomý toho, že zostať pri moci je pre neho otázka ako bezpečnosti, tak aj povedzme prestíže – ťažko sa odchádza z pozície, ktorú tak dlho budoval. Ak by odišiel z politiky, znamenalo by to pre neho neistotu ohľadne jeho pokojnej staroby. Nový líder a nové pomery by so sebou mohli priniesť napríklad vyšetrování jeho pôsobenia vo funkcii, čo by v krajnom prípade mohlo viesť aj k trestnému stíhaniu. Zároveň od neho závisia príslušníci silových štruktúr a oligarchovia, niekdy nazývaní ako „kolektívny Putin“. Tých by sa odchod Putina do dôchodku silno dotkol. Rovnako tak by to bola rana pre nestabilné regióny napríklad na severnom Kaukaze či navzájom si konkurujúce mocenské skupiny, medzi ktorými je Putin vyvažujúcou silou. Výmena na pozícii ruského prezidenta sa teda dotýka širokého spektra ľudí, ktorých väzby a vzťahy nie sú vždy verejnosti známe. Preto bude potrebné riešiť nástupníctvo a Putinov odchod veľmi premyslene.

Je vôbec možné, aby Putin zostal lídrom aj po skončení ďalšieho funkčného obdobia? Za akých predpokladov a na akej pozícii?
To, čo sa v súčasnosti v Rusku deje, je podľa môjho názoru príprava ruskej verejnosti a zvyšku sveta na to, že Putin si aj po roku 2024 zachová rolu hlavného lídra krajiny. Či to bude na poste prezidenta alebo na inej významnej exekutívní pozícii, to je ešte zavčasu posúdiť, keďže jeho prejav bol prvným výkopom, ktorý má začať pripravovať pôdu a testovať reakcie. Samotné rozhodnutie, kde bude Putin pokračovať, bude ešte výsledkom mnohých úvah a rokovaní. Z dnešného pohľadu je každopádne zrejmé, že odchodu tohto štátnika do politickej penzie sa len tak nedočkáme.

Dá sa v Rusku v dohľadnej dobe vôbec čakať nejaká výraznejšia zmena režimu, alebo je už taký zakonzervovaný, že to bude možné len veľmi ťažko?
Domnievam sa, že výraznejšie zmeny nie sú pravdepodobné. Opozícia v Rusku je slabá a roztrieštená, jej činnosť je decimovaná bezpečnostnými zložkami. Vladimir Putin je ostrieľaný politik, ktorý koná premyslene. Ak by si nebol istý, že jeho pozícia je silná, nepustil by sa do situácie, ktorá by viedla k nejakému prevratu. Napokon, poučiť sa mohol nedávno pri podobnej situácii v Arménsku, ktorého prezident Serž Sargsjan takisto nachádzal pred otázkou, čo ďalej po dvoch odslúžených prezidentských obdobiach. Jeho plán na zmenu ústavy, kedy sa zo silného prezidenta stane silným premiérom, však nevyšiel a v krajine vypukla revolúcia. Rusko však nie je Arménsko. Kľúčových hráčov je tu oveľa viac a situácia je omnoho zložitejšia. Takže pokiaľ by sa aj opozícia o niečo pokúsila, neočakávajme revolúciu, a to ani farebnú, zamatovú alebo dôstojnosti.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 01:14