Reuters
StoryEditor

Iránska odveta. Rakety ostreľovali irackú základňu s americkými silami

08.01.2020, 23:00

Napätie na Blízkom východe
Iránska odpoveď na minulotýždňové zabitie veliteľa špeciálnych jednotiek Kuds revolučných gárd Kásema Solejmáního americkou raketou nenechala na seba dlho čakať. Viac ako tucet striel odpálili včera skoro ráno iránske sily zo svojho územia na dve iracké základne, na ktorých sú umiestnené koaličné jednotky vedené Spojenými štátmi. Kým oficiálne iránske médiá hovorili o smrti „80 amerických teroristov“, USA ani Irak žiadnych mŕtvych nehlásili.

Odplata Američanom
K útoku došlo po tom, ako v piatok raketa vypálená z amerického dronu zabila vplyvného iránskeho vojenského veliteľa Solejmáního krátko po prílete do irackého Bagdadu. Teherán po tomto útoku prisahal Američanom pomstu. Tá prišla včera ráno, keď iránske rakety zasiahli základňu Ajn al-Asad a generálny štáb koaličných síl v irackom Irbíle. „Základňa bola úplne zničená. Útok bol z každého hľadiska absolútnym úspechom,“ uviedli iránske revolučné gardy.


Iný pohľad na akciu ponúkol americký prezident Donald Trump, ktorý vydal priamy príkaz na zabitie Solejmáního. „Všetko je v poriadku! Strely vypálené z Iránu zasiahli dve vojenské základne v Iraku. Momentálne prebieha vyhodnocovanie strát a škôd. Zatiaľ je to v poriadku. Máme zďaleka najsilnejšiu a najlepšie vybavenú armádu na svete!“ uviedol Trump na svojom twitterovom účte. Zároveň prisľúbil, že dnes zverejní bližšie informácie o útoku.

Odchod z Iraku
Revolučné gardy vo vyhlásení pre iránsku štátnu televíziu zároveň vyzvali medzinárodné sily, aby z Iraku okamžite odišli. Jedine tak sa vyhnú ďalšiemu krviprelievaniu. Nepokojmi zmietanú krajinu už opustilo sedem slovenských vojakov, ktorí v nej zaisťovali výcvik členov irackých ozbrojených síl. Naša vláda ich presunula do susedného Kuvajtu. K podobnému kroku pristúpili aj iné členské krajiny Severoatlantickej aliancie. Napríklad Nemci poslali 35 svojich vojakov z Iraku do Kuvajtu a Jordánska.


Nemecko, Slovensko či ďalší spojenci toto rozhodnutie urobili okrem zhoršenia bezpečnostnej situácie aj v dôsledku toho, že iracký parlament vyzval na ukončenie pôsobenia zahraničných jednotiek v krajine. NATO vzápätí zastavilo výcvikovú misiu v Iraku.

01 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 03 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 13:31