Etickí hackeri si svoje zručnosti merajú na súťažiach po celom svete. Jednu z nich s názvom U.S. CyberPatriots organizujú americké vzdušné sily.ILUSTRAČNÁ SNÍMKA: U.S. AIR FORCE
StoryEditor

Etický hacker: Firmám vieme zachrániť milióny eur

19.12.2019, 22:59
Zopár slovenských webov si už začína uvedomovať že informačná bezpečnosť a vykonávanie penetračných testov má naozaj význam, tvrdí pre HN etický hacker Milan Kyselica.

Prečo ste sa rozhodli stať sa etickým hackerom a ako dlho sa tejto oblasti venujete?
Už od malička ma zaujímalo, ako obísť systém a nájsť chybu v niečom, čo sa považuje za zabezpečené. Oblasti etického hackingu sa venujem profesijne zhruba roky. O informačnú bezpečnosť ako hoby sa však zaujímam už od strednej školy.

Čo si bežný človek môže pod etickým hackingom vlastne predstavovať?
Veľa kofeínu a najmä pokojnú, ničím nerušenú prácu cez noc. Samozrejme, žartujem. Je to predovšetkým využívanie nástrojov, aké používajú bežní hackeri známi ako black hat, hľadanie zraniteľností rôznymi technikami a neustále vzdelávanie.

Ako by ste na základe vlastných skúseností pomenovali hlavný rozdiel medzi bežným a etickým hackingom?
Bežný hacking, teda black hat, sa vyznačuje tým, že hacker, ktorý útočí na systémy, nemá na takúto činnosť povolenie, respektíve zmluvu. Dôvod, pre ktorý to robí, je vo väčšine prípadov odlišný od etického hackingu. Black hat hacker môže útočiť napríklad len preto, aby spravil čo najväčšiu škodu, dosiahol finančný zisk alebo sa zviditeľnil. Etický hacker – white hat – na základe zmluvy testuje systém rôznymi spôsobmi. Všetky zraniteľnosti, ktoré objaví, potom nahlási. Jeho cieľom je teda spraviť daný systém bezpečnejším a predísť reálnym útokom práve od black hat hackerov.


Ako ste začínali? Skúšali ste len tak zo zvedavosti, ako mnohí mladí počítačoví nadšenci, kam sa až dostanete?
Zúčastňoval som sa na rô...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 11:59:21 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 14:25