Dreamstime
StoryEditor

Koľko miliárd vysajú zločinci ročne z kryptomien?

28.11.2019, 23:00
Trochu inou skupinou sú ekonomickí hackeri.

Tí spravidla nepracujú na objednávku vlády a neútočia na inštitúcie. Zväčša im ide o ich vlastný zisk.
Kybernetickí zločinci tohto typu vyvinuli celý rad nástrojov, ako získať prístupové heslá či rôzne osobné údaje od nič netušiacich ľudí, ktorým následne vyprázdnia ich bankové účty. Vo väčšine prípadov ide o jednotlivcov, prípadne menšie skupiny hackerov.
V poslednej dobe, predovšetkým v súvislosti s rastom popularity bitcoinu a ďalších kryptomien, sa však rozšíril ešte jeden fenomén – útoky na takzvané kryptopeňaženky. Dôvod je jednoduchý. Kontá s kryptomenami sú anonymné. Na rozdiel od klasického hackerského útoku na bežný bankový účet je preto v prípade takéhoto druhu kriminality takmer vylúčené, že na páchateľa prídu.
O tom, že útoky na digitálne peňaženky sú medzi hackermi čoraz obľúbenejšie, svedčia aj čísla. Štúdia, ktorú prednedávnom zverejnila spravodajská spoločnosť CipherTrace zaoberajúca sa bezpečnosťou kryptomien, ukázala, že v priebehu celého minulého roka ukradli hackeri 1,7 miliardy dolárov v digitálnych menách. Len za prvú polovicu tohto roka pritom celkové škody spôsobené hackermi v kryptosvete prekročili 4,2 miliardy dolárov.

Jedna z najpozoruhodnejších akcií hackerov sa pritom odohrala začiatkom minulého roka. Skupina útočníkov vtedy napadla veľkú japonskú obchodnú platformu Coincheck. Internetoví zločinci ukradli vyše pol miliardy kusov kryptomeny MEN v celkovej hodnote viac ako pol miliardy eur. Táto krádež dodnes patrí medzi najväčšie v histórii digitálnych mien.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 20:15