Reuters
StoryEditor

Kto v Japonsku skutočne vládne?

25.11.2019, 13:58
Podobne ako na Slovensku či v iných krajinách, aj v Japonsku dnes drží reálnu moc v rukách vláda.

S jej šéfom Šinzom Abem sa v pondelok stretla prezidentka Čaputová. Cisár má však aj v súčasnosti u Japoncov obrovské postavenie. „Je to symbol. Ľudia ho už síce neuznávajú ako Boha, stále je však považovaný za najvyššie postavenú osobu v krajine,“ uviedol pre HN Juja Šinohara, politický reportér štátnej japonskej tlačovej agentúry Kjódó.

Japonci až takmer do polovice minulého storočia verili, že ich cisár má božský pôvod. To zmenil cisár Hirohito, ktorý v roku 1946 priznal, že aj cisári sú smrteľníci ako všetci ostatní ľudia. Bola to súčasť jeho ospravedlnenia národu za to, že krajinu zaviedol do vojny a do veľkej miery sa tým postaral o zmarenie státisícov až miliónov ľudských životov, najmä v dôsledku zhodenia jadrových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Stovky sklamaných a zúfalých ľudí po tomto priznaní spáchali samovraždu.

Prirodzene, dnes už nikto v Japonsku neverí, že cisár je Boh, hoci zastáva pozíciu najvyššieho kňaza šintoistického náboženstva. „Hirohito do konca svojho života čelil svojej vojnovej minulosti. Jeho nástupca Akihito urobil veľký kus práce, keď sa verejne ospravedlnil všetkým krajinám, ktorým Japonsko počas druhej svetovej vojny ublížilo. Navštevoval štáty sveta a výrazne zlepšil imidž našej krajiny v zahraničí. No a niečo podobné očakávame aj od nového cisára Naruhita,“ uviedol pre HN Akihiro Išikawa, prezident Japonsko-slovenského združenia.

Jeho slová potvrdzujú aj Slováci dlhodobo žijúci v Japonsku. Mnohí z nich sa spolu s Japoncami, ktorí vedia po slovensky alebo v našej krajine pôsobili, stretli na pondelňajšom koktejli na slovenskom veľvyslanectve v Tokiu za účasti prezidentky Čaputovej. „Cisár sa v krajine stále teší veľkému rešpektu,“ uvádza pre HN Anna Kimura, ktorá žije v krajine už 26 rokov. Učí slovenčinu a príležitostne sa venuje tlmočníckej práci.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-21 07:59:55 - Feat.: - Title: Po nehode dvoch vojenských vrtuľníkov v Japonsku je jeden mŕtvy a sedem nezvestných 03 - Modified: 2024-04-21 06:28:00 - Feat.: - Title: V Japonsku sa zrútili dva vojenské vrtuľníky, sedem ľudí nezvestných 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 10:11