TASR/AP
StoryEditor

Ako krajina zvládla tajfún Hagibis?

27.10.2019, 15:26
Naposledy si Japonci vyskúšali pripravenosť na vyčíňanie prírody v polovici tohto mesiaca, keď ich krajinu zasiahol v plnej sile tropický tajfún Hagibis.

Pod vodou sa ocitla veľká časť regiónu Kantó, do ktorého patrí aj metropola Tokio. Tisícky ľudí zostali bez elektriny. Materiálne škody prekročili osem miliárd eur, počet obetí sa priblížil k stovke. Život v Tokiu a ďalších mestách sa zastavil. Vlaky ani ostatná doprava nepremávali, úrady aj obchody boli zatvorené.

Napriek tomu zvládli Japonci tajfún, ktorý bol najsilnejší za posledných šesť desaťročí, veľmi dobre. Len niekoľko dní po jeho prechode privítali tisícky zahraničných hostí na slávnostnom nástupe nového cisára Naruhita na trón. V Tokiu vtedy nebolo po ničivom živle ani stopy.
Krajine pritom k bezproblémovému prežitiu prírodných katastrof čoraz viac pomáhajú nové technológie. Počas návštevy mestečka Fujisawa SST sa o tom presvedčila aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa minulý týždeň zúčastnila v Tokiu na uvedení cisára Naruhita do funkcie.

SST v názve znamená Sustainable Smart Town, teda trvalo udržateľné inteligentné mestečko. Ide o experimentálnu súčasť takmer 430-tisícového mesta Fujisawa ležiaceho asi 50 kilometrov juhozápadne od Tokia. Združenie firiem na čele s Panasonicom v ňom testuje najnovšie inteligentné technológie. „V mestečku žije zhruba 560 rodín, čo sú približne dve tisícky obyvateľov. Každý rodinný dom je energeticky sebestačný vďaka solárnym panelom. Tie elektrinu vyrábajú nielen pre okamžitú spotrebu, ale aj do zásoby. Aj preto sme na rozdiel od iných miest v okolí nepocítili žiadny výpadok elektriny počas prechodu tajfúnu Hagibis,“ uviedla pre HN Noriko Inagakiová z radnice mestečka Fujisawa SST.
Jeho zástupcovia previedli Čaputovej množstvo technológií, ktoré majú obyvatelia k dispozícii. Radnica podporuje napríklad elektromobilitu. Ľudia majú na miestnej elektrostanici možnosť nielen využiť nabíjačku, ale si batériu do svojich elektromobilov rovno vymeniť. „V skrinke sa nachádza náhradná batéria, ktorú si môžu okamžite vziať a dať nabíjať tú svoju vybitú. Nemusia čakať, kým sa ich batéria nabije,“ uzatvára Inagakiová.

01 - Modified: 2024-04-15 06:52:51 - Feat.: - Title: V Japonsku namerali 25 stupňov Celzia v najskoršom období roka 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-11 17:43:38 - Feat.: - Title: Japonský premiér varoval USA pred izoláciou, volal po podpore Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-11 13:59:25 - Feat.: - Title: Peking obvinil USA a Japonsko z očierňovania Číny 05 - Modified: 2024-04-10 20:21:12 - Feat.: - Title: Biden: USA, Japonsko a Austrália vytvoria spoločnú sieť protivzdušnej obrany
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 23:41