StoryEditor

Zástupkyňa katalánskej vlády v Strednej Európe: Sen o nezávislosti od Španielska je pre mnohých ľudí stále živý

16.09.2019, 00:00
Jediným riešením vzniknutej situácie je hlasovanie ľudí v referende, tvrdí pre HN Krystyna Schreiberová, zástupkyňa katalánskej vlády v Strednej Európe.

Žije v Kataláncoch aj napriek ostrému nesúhlasu Španielska stále túžba po nezávislosti?
Áno, samozrejme. Sen o nezávislosti je pre mnohých ľudí v Katalánsku stále živý. Problémom je to, že momentálne sme úplne uviazli na mŕtvom bode, keďže naši lídri sú vo väzení. Preto je úplne prirodzené, že väčšina ľudí, ktorí uprednostňujú mierové a demokratické riešenie, chcú v prvom rade vyriešiť situáciu uväznených predstaviteľov. Navyše máme troch europoslancov, ktorí sa do Bruselu dostali vďaka hlasom 1,6 milióna katalánskych voličov. Dosiaľ však nie sú v Európskom parlamente, pretože Španieli im v tom bránia. Takto v skratke vyzerá naša aktuálna situácia.

Vo väzení zostáva 12 katalánskych lídrov. Aký verdikt v súdnom procese s nimi očakávate?
Katalánci stále veria, že tieto verdikty nebudú príliš prísne. Médiá však priniesli mnoho informácií, ktoré naznačujú, že sa dajú očakávať veľmi tvrdé rozsudky. V každom prípade, nielen stúpenci nezávislosti, ale 80 percent všetkých Kataláncov sú proti akejkoľvek politizácii súdnej moci a takejto forme prenasledovania politických predstaviteľov.

Čo si o blížiacom sa rozsudku myslia bežní Katalánci?
Drvivá väčšina ľudí dúfa, že ich lídri dostanú buď malý, alebo absolútne žiadny trest väzenia. Všetci si totiž myslíme, že nemôžu byť odsúdení za rebéliu, keďže počas referenda nedošlo k žiadnemu násiliu. Riešenie vzniknutej situácie sa musí nájsť na základe dialógu a politických rokovaní. A nie tak, že oponenti budú držaní vo väzení za udalosti spred dvoch rokov. Musím dodať, že títo ľudia sú vo väzení 1,5 roka, niektorí z nich dokonca už dva roky. Sú teda potrestaní skutočne dlho.


Máte aktuálne informácie, koľko Kataláncov podporuje vyhlásenie samostatného štátu?
Uskutočnilo sa niekoľko druhov prieskumov, ktoré priniesli rôzne čísla a výsledky. Niektoré z nich naznačujú, že podpora nezávislosti takmer vôbec nepoklesla. V súčasnosti sa pohybuje na úrovni 44 až 45 percent. Nový prieskum, ktorý vyšiel len pred niekoľkými dňami, navyše ukazuje, že časť stúpencov nezávislosti, zhruba 35 percent, by akceptovalo aj federálne riešenie. Nechcú výlučne nezávislosť. Z prieskumov zároveň jasne vyplýva, že ľudia rozhodne upredostňujú riešenie dosiahnuté prostredníctvom dialógu.

Rozsudky nad lídrami by mali byť známe už čoskoro. Aké ďalšie kroky chystáte?
Pojednávania budú neverejné, verdikty by mali podľa najnovších informácií padnúť pred 16. októbrom. Nasledujúcim krokom bude to, že s celou záležitosťou ideme pred medzinárodné súdy ako Európsky súdny dvor alebo Európsky súd pre ľudské práva. Naši lídri už vyskúšali všetky legálne možnosti brániť sa v Španielsku. Teraz teda mierime priamo do Luxemburgu či Štrasburgu. Záleží to prípad od prípadu. Katalánci veria, že európske súdy prijmú rýchle rozhodnutia, na základe ktorého sa väznení lídri ocitnú na slobode. Ľudia zároveň žiadajú o pomoc a podporu medzinárodné spoločenstvo. Jedine tak totiž budeme schopní nadviazať dialóg s Madridom v snahe o nájdenie riešenia.

Kde vidíte toto riešenie?
Ja som absolútne presvedčená o tom, že jediným riešením je hlasovanie katalánskeho ľudu. Medzi Barcelonou a Madridom by mal byť dialóg. Výsledok týchto rokovaní musí byť následne predložený ľuďom, ktorí by o ňom mali rozhodnúť v referende. Bodka.

Katalánsku vládu zastupujete v stredoeurópskych krajinách vrátane Slovenska, sídlo máte vo Viedni. Ste v kontakte s našimi predstaviteľmi a diskutujete s nimi o situácii v Katalánsku?
Ak by sme s nimi o týchto veciach aj debatovali, pravdepodobne by sme o tom verejne neinformovali. Každopádne to je diplomatická otázka. Cieľom vzájomného dialógu je nájsť riešenie, ktoré bude priechodné pre všetky strany. My tu však nechceme hovoriť len o politike. Chceme prezentovať pozície Katalánska na Slovensku a ostatných krajinách regiónu v mnohých iných segmentoch. Podporujeme rozvoj vzájomných vzťahov, medzinárodne propagujeme Katalánsko v rôznych sektoroch ako je ekonomika, cestovný ruch či sociálna a akademická spolupráca.

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 01:25