irf.ua
StoryEditor

Ukrajinský expert: Zelenského podporujú najmä odporcovia konfliktu na východe Ukrajiny

23.07.2019, 13:25
Mladá generácia odmieta žiť vo vojnou zasiahnutej krajine, tvrdí pre HN Jevhen Bystryckyj, šéf Inštitútu filozofie ukrajinskej Národnej akadémie vied a niekdajší výkonný riaditeľ Medzinárodnej nadácie obrody v Kyjeve.

Volodymyr Zelenskyj v marci suverénne ovládol súboj o kreslo hlavy štátu, uplynulú nedeľu zase jeho strana Sluha národa prevalcovala konkurenciu v parlamentných voľbách, keď získala viac ako 42 percent hlasov. Ako by ste charakterizovali typického stúpenca prezidenta Zelenského?
Jeho podporovatelia pochádzajú predovšetkým z radov tých ľudí, ktorí už majú dosť vojny na východe Ukrajiny. Každý deň počúvajú v médiách správy o situácii na frontovej línii a mnohí sú už z toho dosť nervózni. Týka sa to najmä mladej generácie Ukrajincov, ktorí odmietajú vyrastať vo vojnou zasiahnutej krajine. Nechcú ísť na front a slúžiť tam ako vojaci v ukrajinskej armáde.

Volia ho aj starší?
Áno, podporu má i u ľudí v strednom veku, obzvlášť tých, ktorí žijú v regiónoch a nemajú negatívny vzťah k Rusku. Mimochodom, najnovší sociologický prieskum o pocitoch obyvateľov Ukrajiny voči Rusku ukázal veľmi zaujímavé údaje. Voči samotným ľuďom z Ruska má viac ako 50 percent Ukrajincov pozitívny, či dokonca priateľský vzťah. Avšak iba 13 percent ľudí má rovnako priaznivý vzťah voči ruskej vláde a prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Takže bežní Ukrajinci prejavujú voči Rusom skôr umiernené a nie negatívne postoje.

V súčasnosti vládne na východe Ukrajiny zamrznutý konflikt, hoci z času na čas tam dochádza k porušeniu prímeria. Je aj to dôvod, prečo doterajšie strany a ich kandidáti utrpeli v prezidentských aj parlamentných voľbách taký debakel?
Na východe dnes viac-menej vládne mierová situácia, ľudia si ju však rozhodne nespájajú s úspechmi politiky vlády predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka. Vo voľbách neocenili akcie, ktoré ukrajinská vláda v konflikte podnikla. Od Zelenského očakávajú, že túto situáciu definitívne vyrieši.

Občas sa objavia správy, že sa voľby na Ukrajine snažia zmanipulovať Rusi...
To je dlhý príbeh, ktorý sa opakuje prakticky pri každých voľbách na Ukrajine. Vždy sú s nimi spájaní Rusi. Avšak nielen oni. Pred prezidentskými voľbami prišiel napríklad so zvláštnym vyhlásením generálny prokurátor Jurij Lucenko. V rozhovore pre televíziu HillTV povedal, že vtedajšia americká veľvyslankyňa na Ukrajine Marie Louise Yovanovitchová sa priamo pokúšala zasahovať do volieb. Podľa jeho slov mu na prvej vzájomnej schôdzke dala zoznam osôb, ktoré nemôžu byť stíhané. Lucenko zároveň uviedol, že veľvyslankyňa vo svojej funkcii zlyhala, keď avizovanou snahou o vytvorenie protikorupčnej inštitúcie zasahovala do vnútorných záležitostí Ukrajiny. Pritom mala sama Hunterovi Bidenovi, synovi demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena, aktívne pomáhať pri vyvedení peňazí pochádzajúcich z korupcie von z Ukrajiny. Keď si pozriete moje prechádzajúce vyjadrenia na sociálnych sieťach, uvidíte, že práve toto interpretujem ako jednu z najväčších chýb Lucenka.

Čo podľa vás stálo v pozadí celej tejto kauzy?
Lucenko v skutočnosti svojimi ideologickými vyhláseniami asistoval Porošenkovi v jeho úsilí o kompromitáciu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Veľvyslankyňa Yovanovitchová bola pritom vymenovaná ešte za vlády prechádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu. Samozrejme, Spojené štáty všetky obvinenia Lucenka popreli. Z môjho pohľadu to bolo zo strany Porošenka veľmi hlúpe. Mal totiž buď poskytnúť dokumenty, ktoré by slová Lucenka potvrdzovali, alebo ho odvolať z pozície generálneho prokurátora. Namiesto toho Porošenko bezprostredne po uvedenom rozhovore iba povedal, že Ukrajina má dobré vzťahy s USA a ani Američania nemajú s nami žiaden problém. V skutočnosti sa však snažil využiť rozpory medzi Obamom a Trumpom vo svoj politický prospech.

Akým spôsobom sa vy a vaši kolegovia zapájate do volieb a snažíte sa zabezpečiť, aby všetky manipulácie boli eliminované?
Zvyčajne cestujeme do regiónov blízko Kyjeva a kontrolujeme situáciu priamo na mieste. Sledujeme pritom nielen samotné výsledky volieb, ale aj metódy spočítavania hlasov či metriky.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 11:59