Reuters
StoryEditor

Rozhovor: Golunovov prípad je v Rusku bezprecedentný

17.06.2019, 12:43
V poslednom čase sme svedkami prešľapov ruského režimu, v ktorom sa umocňuje to, že je skorumpovaný štát, v ktorom neplatia základné demokratické normy a princípy, tvrdí v rozhovore Pavel Havlíček, analytik Výskumného centra AMO.

Ako hodnotíte celú kauzu okolo Golunova, ide v Rusku o niečo nezvyčajné?

Mám presne tento pocit. Za novinára opozičného mediálneho servera Meduza sa postavila široká koalícia ruských novinárov, čo je skutočne bezprecedentné. V minulosti sme síce už boli svedkami podobných situácií, a tých bolo pomerne dosť. Pretext o návykových látkach a o tom, že u novinárov a prípadne iných opozičných politikov a aktivistov, u ktorých našli nejaké množstvo drog, používala ruská polícia pomerne často. V prípade novinára to však bolo niečo iné. Postavili sa za neho i vládne médiá a prominentné osoby, čo je niečo bezprecedentné. Táto situácia sa stala prvýkrát za 30 rokov nezávislého Ruska.

Celý prípad bol od začiatku pomerne chaotický. Aký obraz Ruska to vo svete vytvára, zhoršilo sa jeho vnímanie?

Z mojej perspektívy nie veľmi zásadne. Nie je to niečo, čo by v ruskom kontexte prekvapilo. V očiach bežného Rusa a človeka, ktorý Rusko sleduje, to však ruskú povesť zasiahlo. Zažívame niekoľký prešľap, keď sa vracia to, že ruská polícia opakovane zadržala opozičného lídra Navaľného, či to, že v komunálnych voľbách dochádzalo k ich falzifikácii. V poslednom čase sme svedkami prešľapov ruského režimu. Ďalej to umocňuje to, že Rusko je bezprecedentne skorumpovaný a akoby nefunkčný štát minimálne z právnej stránky, v ktorom neplatia základné demokratické normy a princípy. Týmito podobnými fraškami to režim iba ilustruje.

Je Golunovov prípad v niečom iný?

Je to iniciatíva na miestnej úrovni, iniciatíva miestnych zložiek a nie sú to veci, ktoré ako keby povedal Putin. V tomto prípade aktívne konala moskovská polícia, čo vyplývalo z toho, že Golunov vyšetroval aféry korupčného charakteru na úrovni Moskvy. Nešlo to tak do vysokých vládnych zložiek.

Nehovoríme teda o rozhodnutí z Kremľa?

Dochádzalo ku konaniu, keď miestne orgány ako polícia v Moskve dostali tip od niekoho z moskovskej administratívy, kto mal byť poškodený. Podnet z miestnej administratívy išiel na políciu a tá potom konala. Vidíme tu reťazec súvislostí. Tento novinár je pomerne aktívny práve vo vyšetrovaní korupčných afér, dokonca sa zameral aj na niektorých politikov z vyššej administratívy, z vlády či z predstaviteľov parlamentu. Plánoval mieriť aj ďalej.

Prečo prípad spôsobil takú masovú reakciu?

V Moskve je spoločnosť inak nastavená a o dosť citlivejšia na podobné záležitosti. Práve toto vyvolalo vlnu škandálov, keď sme boli svedkami i následnej reakcie. Stovky, tisíce ľudí vyšli do ulíc, došlo k masovému zadržiavaniu ľudí, ktorí skutočne ako keby išli až za ten prípad, keď už Golunov bol prepustený, a ďalej požadovali, aby boli prepustení na podobnej báze aj iní aktivisti. Tam už ten režim tvrdo zakročil. Vidíme, že tlak narastá, a budeme v budúcnosti svedkami ďalších podobných afér a protestov. Viaceré prípady dokazujú, že to v ruskej spoločnosti vrie. Tlak sa bude stupňovať ďalej, čím sa budeme blížiť k roku 2024, keď má Putin odísť z kresla prezidenta.

Prečo ešte narastá napätie v ruskej spoločnosti?

Zaujímavá vec je aj to, že niektorí komentátori akoby chválili snahu ruskej opozície spolitizovať udalosti, ktoré majú zdanlivo banálny rozmer. Dnes sme svedkami veľmi silného protestného hnutia, na ktoré sa postupne nabaľuje i to moskovské. Je v súvislosti s ekologickým hnutím na severe Ruska, v prípade mesta Archangeľsk, kde funguje mechanizmus, že z Moskvy sa do neho vyváža obrovské množstvo odpadkov. Ekologické cítenie a triedenie odpadu nie je v Rusku úplne zavedené, pamätám si to aj sám z internátov. To, čo eskaluje, je, že odpadky z Moskvy sa vyvážajú práve do tých regiónov. Miestni obyvatelia nie sú nadšení, je okolo toho silné sociálne napätie, a práve tenzia v spoločnosti sa týmto spôsobom ventiluje. Ruská opozícia zaujímavým spôsobom politizuje prípady každodenných situácií, keď obyvatelia nechcú, aby im pod oknami smrdela skládka, a prináša tieto témy spolu s tými spojených s korupciou. Pred rokom 2024 budeme skutočne svedkami silného sociálneho napätia a uvidíme, kam to ešte môže viesť.

01 - Modified: 2024-04-18 11:13:38 - Feat.: - Title: Ďalšia americká pomoc pre Ukrajinu neovplyvní situáciu na bojisku, tvrdí Kremeľ 02 - Modified: 2024-04-18 09:19:45 - Feat.: - Title: Na juhokórejskú podnikateľku uvalili ruské úrady 30-ročný zákaz vstupu do krajiny 03 - Modified: 2024-04-18 09:12:25 - Feat.: - Title: Ukrajinci zničili ruskú pýchu, z radaru urobili samovražedné drony „cedidlo“. Ako to zmení sily na fronte? 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 14:40