proruskí separatisti donbas tankReuters
StoryEditor

Získa Kyjev opäť kontrolu nad stratenými územiami?

24.04.2019, 00:00
Opätovné pripojenie do euroatlantických štruktúr by mohlo vyvolať nové napätie.

Z Kyjeva sa po víťazstve Zelenského začínajú opatrne ozývať hlasy o získaní kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou, ktoré sú sčasti ovládané proruskými separatistami.

To však nebude jednoduché, aj keby s tým súhlasila samotná Moskva.

Väčšina obyvateľov Donbasu je totiž oveľa viac naklonená Rusku než Západu. Opätovné pripojenie k Ukrajine smerujúcej do euroatlantických štruktúr by tak mohlo vyvolať nové napätie.

„Veľkým problémom je v týchto regiónoch ruská propaganda, ktorá tu existuje desiatky rokov. Prakticky od rozpadu Sovietskeho zväzu pred takmer 30 rokmi sa tu nič nezmenilo. Vládne tu stalinská ideológia a patriotizmus sovietskeho národa,“ povedal pre HN Denis Begunov, zakladateľ neziskovej organizácie Silné komunity a bývalý poslanec v Sloviansku na Donbase.

Podľa neho sa ľudia na okupovaných územiach nedokážu tejto ideológie zbaviť. Nemajú šancu kúpiť si ukrajinskú či západnú tlač. Denníky sú len miestne, prípadne ruské, ktoré informujú o tom, aké zlo predstavuje NATO.

Rovnako sú v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike vypnuté signály ukrajinských televíznych a rozhlasových staníc, ktoré tak nie je šanca chytiť.

Navyše, ľudia majú vlastné problémy, ktoré sa týkajú ich samotnej existencie. „Príliš sa nezaoberajú Európskou úniou či NATO. Mnohí z nich ani nevedia, čo to vlastne je. Len počúvajú, ako je na Západe zle,“ doplnil Begunov.

Na Ukrajine to podľa neho bolo až do odchodu Viktora Janukovyča podobné. Po zmenách v roku 2014 sa však situácia zlepšila a v krajine sa časom začalo formovať občianske zmýšľanie. Donbas sa však dôsledkov propagandy dodnes nedokáže zbaviť.

Pokiaľ však ide o anektovaný Krym, nádej na dosiahnutie riešenia medzi Kyjevom a Moskvou je minimálna.

„Treba si uvedomiť, že medzi Donbasom a Krymom je veľký rozdiel. Všetky inštitúcie na Kryme sú kontrolované ruskými úradmi. Na Donbase ruské úrady nie sú, pretože Rusko ho oficiálne považuje za ukrajinské územie,“ doplnil viceminister Tuka.

01 - Modified: 2024-04-26 06:35:32 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú tanky Abrams. Sú zraniteľné pri nasadení dronov 02 - Modified: 2024-04-26 05:15:02 - Feat.: - Title: Za nápis "Smrť režimu" si má 17-ročná ruská študentka odpykať 3,5 roka 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 08:52