proruskí separatisti donbas tankReuters
StoryEditor

Získa Kyjev opäť kontrolu nad stratenými územiami?

24.04.2019, 00:00
Opätovné pripojenie do euroatlantických štruktúr by mohlo vyvolať nové napätie.

Z Kyjeva sa po víťazstve Zelenského začínajú opatrne ozývať hlasy o získaní kontroly nad Doneckou a Luhanskou oblasťou, ktoré sú sčasti ovládané proruskými separatistami.

To však nebude jednoduché, aj keby s tým súhlasila samotná Moskva.

Väčšina obyvateľov Donbasu je totiž oveľa viac naklonená Rusku než Západu. Opätovné pripojenie k Ukrajine smerujúcej do euroatlantických štruktúr by tak mohlo vyvolať nové napätie.

„Veľkým problémom je v týchto regiónoch ruská propaganda, ktorá tu existuje desiatky rokov. Prakticky od rozpadu Sovietskeho zväzu pred takmer 30 rokmi sa tu nič nezmenilo. Vládne tu stalinská ideológia a patriotizmus sovietskeho národa,“ povedal pre HN Denis Begunov, zakladateľ neziskovej organizácie Silné komunity a bývalý poslanec v Sloviansku na Donbase.

Podľa neho sa ľudia na okupovaných územiach nedokážu tejto ideológie zbaviť. Nemajú šancu kúpiť si ukrajinskú či západnú tlač. Denníky sú len miestne, prípadne ruské, ktoré informujú o tom, aké zlo predstavuje NATO.

Rovnako sú v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike vypnuté signály ukrajinských televíznych a rozhlasových staníc, ktoré tak nie je šanca chytiť.

Navyše, ľudia majú vlastné problémy, ktoré sa týkajú ich samotnej existencie. „Príliš sa nezaoberajú Európskou úniou či NATO. Mnohí z nich ani nevedia, čo to vlastne je. Len počúvajú, ako je na Západe zle,“ doplnil Begunov.

Na Ukrajine to podľa neho bolo až do odchodu Viktora Janukovyča podobné. Po zmenách v roku 2014 sa však situácia zlepšila a v krajine sa časom začalo formovať občianske zmýšľanie. Donbas sa však dôsledkov propagandy dodnes nedokáže zbaviť.

Pokiaľ však ide o anektovaný Krym, nádej na dosiahnutie riešenia medzi Kyjevom a Moskvou je minimálna.

„Treba si uvedomiť, že medzi Donbasom a Krymom je veľký rozdiel. Všetky inštitúcie na Kryme sú kontrolované ruskými úradmi. Na Donbase ruské úrady nie sú, pretože Rusko ho oficiálne považuje za ukrajinské územie,“ doplnil viceminister Tuka.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 12:22