Vladimir PutinReuters
StoryEditor

Rozhovor: Putin si chce udržať hru na demokraciu, tvrdí analytik

16.04.2019, 00:00
Analytik Výskumného centra českej Asociácie pre medzinárodné otázky Pavel Havlíček tvrdí, že najväčšie zmeny v kompetenciách prezidenta prišli s Borisom Jeľcinom a Vladimirom Putinom.

Rusko je krajina s prezidentským systémom. Aký je najväčší rozdiel medzi právomocami ruského prezidenta a naším parlamentným systémom?

Ruský systém upravuje ústava z roku 1993. Právomoci sú veľmi naklonené v prospech ruského prezidenta na úkor oboch komôr parlamentu. Prezident má ústrednú právomoc nielen v zahraničnej a bezpečnostnej politike, ale môže rozpustiť vládu, ktorú aj zostavuje a schvaľuje. Má dokonca aj právomoc rozpustiť parlament a vyhlásiť nové voľby. V slovenskom modeli to nie je. Okrem toho má prezident dôležité postavenie voči druhej komore parlamentu.

V čom to spočíva?

Priamo dosadzuje všetkých šéfov ruských regiónov, ktorí majú vysoké postavenie v senáte. Nepriamo teda týchto ľudí vymenúva. Z hľadiska politickej kultúry je model veľmi centralizovaný a sústredený na jednu osobu. Dokazuje to aj priama linka medzi obyvateľstvom a ruským prezidentom, ktorá sa koná pravidelne v decembri.

Prezident má teda skutočne silné kompetencie. Ako ho však možno odvolať?

Impeachment je v ruskom poňatí síce možný, ale veľmi zložitý. Musela by sa na to nájsť ústavná väčšina v oboch komorách parlamentu. V druhej polovici 90. rokov to hrozilo Borisovi Jeľcinovi.

Ktorý z ruských prezidentov od rozpadu ZSSR, Jeľcin, Medvedev či Putin, spravil v úrade najväčšie zmeny?

Ako sa to vezme. Ústredné postavenie mal prezident za Jeľcina, lebo práve on presadil schválenie novej ústavy napriek parlamentu. V roku 1993 najprv došlo k ozbrojenému rozpusteniu ruského parlamentu a na jeseň sa použili proti parlamentu aj tanky. Potom v decembri sa uskutočnilo referendum a Ruská federácia prijala novú ústavu. Veľmi dôležitým krokom bolo aj priame menovanie šéfov regiónov, ktoré prešlo v roku 2003, teda v prvom Putinovom mandáte. Takže i jeho mandát bol dosť silný. Čo sa týka posledných zmien, mandát prezidenta sa posilnil a trvá šesť rokov. Putinovi to malo predĺžiť legitímne zotrvanie vo funkcii.

Neexistujú tendencie zmierniť jeho vplyv v Rusku alebo zmeniť systém na poloprezidentský či úplne parlamentný? Keby sa už Putin napríklad nemohol stať prezidentom.

Neočakávam to. Putin teraz rieši nástupníctvo a preto si myslím, že sa sústredí na niečo iné. Bude skôr hľadať model usporiadania, ktorý mu umožní udržať sa vo funkcii. Chce tiež dodržať pravidlá ruskej ústavy, ktorú nechce meniť povedzme na štýl strednej Ázie, kde fungujú režimy, v ktorých je človek prezidentom do konca života.

Prečo to Putin nechce?

Stále existuje náznak, že chce udržať istú hru na demokraciu. A hľadá nejakú cestu von. Jeden z modelov je aj to, že by sa stal hlavou spoločného štátu, ktorý, aspoň na papieri, funguje s Bieloruskom.

01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 03 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 08:10