Reuters
StoryEditor

Rozhovor: Prebieha nekonečná kampaň proti neznámemu nepriateľovi

20.02.2019, 23:00
Eva Fodorová, prorektorka pre sociálne vedy na CEU a profesorka na katedre rodových štúdií v rozhovore pre HN hovorí, že podvracanie demokracie sa začalo v Maďarsku už v roku 2008.

Je oficiálne, že CEU v Budapešti už neprijme nových študentov a presúva sa do Viedne. Asi sa nemusím pýtať, či ste spokojná s vývojom situácie...

Samozrejme nie. Otvorili sme kampus vo Viedni a začali s akreditovaním nových programov. Kvôli novej legislatíve v Maďarsku sme nútení presunúť všetky akreditované programy v USA z Budapešti do Viedne. Týka sa to všetkých študentov. Dúfame však, že ich budeme môcť zapísať aj na našu maďarskú entitu, aby tak mohli nejaký čas stráviť aj v Budapešti. Nevieme presne, ako to ešte bude vyzerať. Nachádzame sa v prechodovej fáze.

Takže v Budapešti nezostanú žiadne fakulty?

Nie, všetkých sa totiž týka americký akreditovaný program. 20 percent našich študentov je však zapísaných na maďarský akreditovaný program. Oni aj maďarský titul získajú a musia nejaký čas v Maďarsku aj stráviť. Budeme teda udeľovať niektoré tituly aj tu.

Ako to ovplyvní už zapísaných študentov?

Ich sa ešte nová legislatíva netýka.

Čo bude s budovou? Bola otvorená pred pár rokmi.

CEU síce z Maďarska odchádza, ale má partnerskú univerzitu, KEE, Stredoeurópsku univerzitu. Doteraz sme obe školy chceli jedno, ale maďarská vláda nás núti oddeliť sa. KEE v Maďarsku zostáva a určite si chceme budovu ponechať. Slúžila by pre výskum a vzdelávacie aktivity, ale teraz presne nevieme, ako to bude. Sústredíme sa hlavne na to, ako bude prebiehať výučba v dvoch kampusoch.

Prečo výber padol práve na Viedeň? CEU v minulosti rozmýšľala aj nad Bratislavou a Prahou.

Neuskutočnili sa žiadne rokovania. Viedeň je veľmi blízko a pre nás bolo prvoradé, aby sme mali simultánne otvorené oba kampusy, aby bolo pre ľudí ľahšie dochádzať. Chceli sme tiež zostať v strednej Európe a dostali sme milé pozvanie od Viedne. Nad iným mestom sme preto nerozmýšľali.

Prejdú programy po presune do Viedne nejakou zmenou?

Väčšina programov bude rovnaká, ale, samozrejme, zmena lokality môže znamenať mnoho ďalších vecí. Sme otvorení zmenám a chceme využiť možnosti, ktoré nám Viedeň poskytuje vrátane silného intelektuálneho a kultúrneho života.

Ako beriete kroky vlády proti vám, boli ste skutočne jedinou obeťou?

Áno. Ide o krok proti akademickej slobode, právnemu štátu a demokracii vo všeobecnosti. Je škoda, že sa to stalo. Slobodná univerzita bola prvýkrát v histórii donútená opustiť krajinu. Nie je to však jediný krok proti akademickej slobode. Vláda podpísala dohodu so všetkými krajinami, kde sú iné zahraničné univerzity registrované. S nami ju však odmietla, aj keď ide o takú istú dohodu. Je to teda jasný krok proti CEU.

Zhoršila sa situácia pre univerzitu v roku 2017 z dôvodu blížiacich sa parlamentných volieb?

Nie, deje sa to už nejaký čas. Podvracanie demokracie sa začalo už v roku 2008. Teraz by som ťažko povedala, že v Maďarsku je demokracia. Kampaň pred parlamentnými voľbami tomu, samozrejme, nepomohla, ale ide o niečo iné. Keby to tak bolo, po voľbách by vláda prestala s podobnými krokmi, ale to sa nedeje.

Prečo?

Prebieha taká nekonečná volebná kampaň proti neznámemu nepriateľovi. Akademická sloboda v Maďarsku je potláčaná už dlhšie. Kauza CEU sa stala len viac viditeľnou, ale je len časťou procesu, ako vláda limituje slobodu inštitúcií, ktoré majú nejakú slobodu, aby sa postavili proti nej.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:23