Pavel Novotný
StoryEditor

Gruzínsky lekár: Veríme, že Slovensko nám pomôže priniesť európske technológie do krajiny

19.02.2019, 23:00
Zdravotná starostlivosť o Gruzíncov v konfliktných regiónoch je z roka na rok lepšia, tvrdí pre HN Rema Gvamichava, riaditeľ Univerzálneho medicínskeho centra a prezident Gruzínskej spoločnosti klinickej onkológie v Tbilisi.

V lete ubehne už 11 rokov od vypuknutia konfliktu v Gruzínsku. Myslíte si, že lekárska starostlivosť o obyvateľov na hraničnej línii s Abcházskom a Južným Osetskom sa odvtedy zhoršila? Alebo, naopak, ľuďom pomohol fakt, že sa sem upriamila pozornosť medzinárodných organizácií?

Ja si myslím, že situácia Gruzíncov v spomínaných regiónoch je každý rok čoraz lepšia. Tento proces je síce pomalý, občas je to pozitívnejšie, inokedy máme viac náročnej práce a prípadov, ale vo všeobecnosti sa dá hovoriť o zlepšení. Postupujeme krok za krokom, a to vo všetkých lekárskych oblastiach. Najmä za posledný jeden či dva roky sa v oblasti zdravotnej starostlivosti o obyvateľstvo podarilo dosiahnuť vynikajúce pokroky a zmeny k lepšiemu.

Od Slovenska ste dostali finančný dar. Na čo ho využijete?

Áno, od vašej krajiny sme dostali 39-tisíc eur. Budú mať veľmi konkrétne využitie. Ako som vám už povedal, snažíme sa pomôcť ľuďom, ktorí trpia na problémy v mnohých oblastiach medicíny. Veríme, že pomocou vašej pomoci dostanú viac šancí ľudia chorí na rakovinu. Všetky tieto peniaze pôjdu práve na tento cieľ. Sú určené na nákup zdravotníckeho zariadenia pre Skríningové centrum rakoviny v Zugdidi.

Mali ste už predtým skúsenosti so slovenskými lekárskymi expertmi?

Máme veľa dôležitých zahraničných kontaktov, a to aj medzi Slovákmi. Všetky tieto kontakty sú však vo vašej krajine. Stretli sme sa na konferenciách či v rámci spolupráce na projektoch. V Gruzínsku však máme mnoho skúseností a skvelej spolupráce s českými kolegami. A som presvedčený, že odteraz budeme utužovať kontakty aj so Slovenskom. Viem totiž, že Slovensko je jedným z lídrov spomedzi európskych krajín v oblasti medicíny. Verím preto, že naši slovenskí priatelia nám pomôžu priniesť európske štandardy a technológie aj do Gruzínska.

Myslíte si, že aj takéto aktivity Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorej predsedá práve Slovensko, pomôžu priblížiť sa k dosiahnutiu zmierenia v Gruzínsku?

Viete, ja som lekár, preto by bolo pre mňa oveľa jednoduchšie, keby ste sa mi kládli lekárske, a nie politické otázky. V každom prípade, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe je jednou z najväčších medzinárodných inštitúcií. Má veľké skúsenosti s riešením konfliktov po celom svete. Verím preto, že aj jej podpora nám v mnohých veciach pomôže.

01 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 19:11