TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

13.51: Diskusia so študentmi

Posledným Pompeovým partnerom na dialóg boli slovenskí študenti.

Ich diskusia za účasti vybraných slovenských médií sa mala pôvodne začať o pol druhej. Minister napokon medzi nich do Župného domu, kde sídlila stará Slovenská národná rada, dorazil s 21-minútovým meškaním.

Diskusiu s názvom Odkaz roku 1989: odvaha byť slobodný si nenechali ujsť mnohí študenti a odborná verejnosť, ktorým táto téma či zahraničná politika USA nie je vzdialená.

Pompea na pódiu privítal prezident Globsecu Róbert Vass. Minister v úvodnom príhovore vyzdvihol zmenu, ktorou Slovensko od roku 1989 prešlo. Spomenul aj emigráciu Slovákov do Spojených štátov počas prvej svetovej vojny.

Je podľa neho na nás všetkých, aby sme v sebe niesli odkaz zlomového roku spred troch desaťročí. Ubezpečil, že USA budú vždy vystupovať ako garant slobody.

Na rad potom prišli otázky. Zúčastnení sa Pompea pýtali napríklad na to, akú rolu má taká malá krajina ako Slovensko v zahraničnej politike. „Každý štát, ktorý podporuje demokraciu, je dôležitý,“ ubezpečil blízky Trumpov spolupracovník, ktorý na svoj post nastúpil koncom apríla minulého roka.

Debata sa dotkla aj Ruska, kde majú podľa Pompea ľudia o demokracii rozdielne predstavy než na Západe. Putin ju pritom len podkopáva. A rada pre mladých na záver? „Študujte, pracujte svedomito a spájajte sa. Dôležitá je pravda.“

Debata so študentmi trvala zhruba 25 minút. Oproti pôvodnému plánu tak bola kratšia približne o päť minút. Pompeo vzápätí nasadol do auta a jeho delegácia zamierila na bratislavské letisko, odkiaľ odletela do Varšavy.

Od pol druhej až do odletu po pol tretej sa vodiči opäť museli prispôsobiť uzatvoreniu diaľničného obchvatu D1 v úseku od Einsteinovej ulice po výjazd na bratislavské letisko.

Bratislava tak Pompeovu návštevu zvládla bez výraznejších problémov.

V stredu a vo štvrtok sa už minister zúčastnil vo Varšave na samite o mieri a bezpečnosti na Blízkom východe. Následne sa presunul do Bruselu, kde sa stretol so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou.

Rokoval s ňou bude o spolupráci medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. Turné po európskych krajinách ukončil Michael Richard Pompeo v piatok 15. februára v islandskom Reykjavíku.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2024-04-22 09:27:29 - Feat.: - Title: Spojené štáty a NATO sú posadnuté víťazstvom nad Ruskom, vyhlásil Lavrov 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-22 04:40:10 - Feat.: - Title: Globálne vojenské výdavky boli vlani rekordné, na armádu najviac minuli Spojené štáty
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 08:28