Mafra/Michal Šula
StoryEditor

Babišova kauza s Čapím hnízdom sa ťahá už roky

14.11.2018, 23:00
Pozrite si chronológiu.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš čelí kvôli vyšetrovaniu možného dotačného podvodu spojeného s konferenčným centrom Čapí hnízdo kritike zo všetkých strán. Protirečil si s tým, či má s centrom niečo spoločné, kritici ho vinia z klamstva ohľadne záverov auditov.

2006
Na území Kačerovy Lhoty, osady zaniknutej v dôsledku tridsaťročnej vojny, bývalého dvora Semtín a liehovaru z roku 1875, sa začínajú práce na rekonštrukcii areálu, z ktorej má vyrásť „zázemie pre nadštandardné ubytovanie, usporadúvanie firemných akcií i trávenie voľného času.“ Rekonštrukcia potrvá štyri roky, skončí sa v roku 2010.

2007
Spoločnosť ZZN Agro Pelhřimov spadajúca pod holding Agrofert Andreja Babiša rozhoduje o vydaní takzvaných anonymných akcií. Týmto krokom skrýva svoju dosiaľ priehľadnú vlastnícku štruktúru.

2008
Firma sa premenúva na Farma Čapí hnízdo. Usporadúva valné zhromaždenia v sídle Agrofertu, na ktorých žiadna zo spoločností holdingu nefiguruje ako akcionár. Ako akcionári sú v zápisoch vedení Václav Knotek a Gabriela Knapová, stojí v zápise dostupnom v zbierke listín. Václav Knotek má podľa servera HlídacíPes.org blízko k Agrofertu. Pôsobil vo vedení dozornej spoločnosti Afeed, ktorá je súčasťou holdingu, bol v rokoch 2002 až 2003 členom Dozornej rady Agrofertu, je členom predstavenstva spoločnosti SynBiol a bývalým členom Predstavenstva Mafra.

2009
Farma Čapí hnízdo žiada 15. decembra o ďalšiu časť z celkovej 54-miliónovej dotácie (v českých korunách) a žiadosť podkladá tromi faktúrami od stavebnej spoločnosti, uvádza server Neovlivní.cz. Podľa vyjadrenia, zverejneného tým istým serverom, farma očakáva, že dotáciu dostane v horizonte dvoch mesiacov. Žiadosť je podaná skôr, čo odporuje dotačným pravidlám. O dva dni neskôr posiela dotačný úrad Farme Čapí hnízdo štrnásťmiliónovú dotáciu.

2010
Farma Čapí hnízdo hradí neuhradenú faktúru. Urobila tak po zhruba troch dňoch po tom, čo podľa vlastných slov zistila, že pred Vianocami dostala na účet dotáciu.

2011
Prvý audit upozorňuje, že bolo proti pravidlám najskôr požiadať o dotáciu a až potom uhradiť faktúru. V septembri dotačný úrad navrhol pokutu 3,8 milióna korún, celá suma vrátane penále predstavovala šesť miliónov korún. Čapí hnízdo následne žiadalo o odpustenie pokuty.

2012
Farme bolo odpustených 99 percent pokuty. Šéfom úradu bol Tomáš Novotný, ktorý je aktuálne námestníkom ministra priemyslu Jana Mládka.

2013
Prípadom sa zaoberá rezort financií pod vedením Miroslava Kalouska. Audit vedie poradenská firma KPMG. Tá podľa portálu Neovlivní.cz zhodnotila, že žiadosť o dotáciu nebola v poriadku.

2014
Päťročná lehota, počas ktorej sa kontroluje dodržanie podmienok, je minulosťou. Farma Čapí hnízdo sa stáva súčasťou Imoby, ktorej akcionárom je SynBiol. V jej predstavenstve pôsobí Václav Knotek.

2015
Andrej Babiš v snímke Víta Klusáka „Matrix AB“ zverejnenej v októbri priznal s projektom spojitosť. „Myslím si, že je to najlepší projekt, aký som kedy vymyslel.“ Následne o dva mesiace neskôr začala vo veci konať polícia.

2016
V marci opäť server Neovlivní.cz uviedol, že Čapí hnízdo je predmetom záujmu Európskeho úradu proti podvodom.

2017
V marci požiadala polícia o predĺženie lehoty na preverenie kauzy. V auguste následne požiadala o vydanie šéfa hnutia ANO Andreja Babiša a prvého podpredsedu hnutia Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie v kauze možného dotačného podvodu. Za vydanie Babiša hlasovalo 123 zo 134 prítomných poslancov. V decembri OLAF uzavrel svoje vyšetrovanie. Európska komisia oznámila, že české úrady farmu vyňali z projektov spolufinancovaných z európskych fondov.

2018
Poslanecká snemovňa opäť odsúhlasila vydanie premiéra Andreja Babiša a šéfa poslancov Jaroslava Faltýnka na trestné stíhanie. Za zbavenie ich imunity hlasovalo 111 z 180 prítomných poslancov. Rezort financií súhlasil s vyňatím Čapího hnízda z programu Únie, podľa návrhu Komisie. Úrad regionálnej rady Regionálneho operačného programu Stredné Čechy vyzval firmu Imoba, aby dotáciu vo výške 50 miliónov korún dobrovoľne vrátila, čo aj v júni urobila.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-12 18:17:18 - Feat.: - Title: Český štátny zástupca sa odvolal proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo 03 - Modified: 2024-04-10 18:31:37 - Feat.: - Title: Podozrenie o podvode v kauze Čapí hnízdo dôkazy nepreukázali. Dôkazy neboli dostatočné 04 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 05 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 23:50