Reuters
StoryEditor

Čo si o nasledovníkovi McCaina myslí analytik?

31.08.2018, 15:22
Trump je pre republikánov najlepšia šanca na víťazstvo, vysvetľuje analytik Výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky Petr Boháček.

McCain predstavoval v rámci republikánov voči Trumpovi najväčšiu opozíciu. Kto by ho podľa vás mohol po jeho smrti nahradiť?

Nasledovníkov McCaina nie je veľa. Mal unikátnu rolu v americkej politike, kde bol rešpektovaný na oboch politických brehoch. Málokto mohol tak tvrdo kritizovať Donalda Trumpa bez toho, aby za to politicky zaplatil. Predseda snemovne Paul Ryan politický boj s Trumpom vzdal a z politiky odchádza. Senátor Bob Corker, ktorý je dlhodobo silný kritik Trumpa, nemá taký veľký politický kapitál či skúsenosti, aby sa Trumpovi mohol postaviť. Do určitej miery je jedným z posledných triezvych hlasov v Republikánskej strane a úspešným kritikom prezidenta Lindsey Graham. Vzhľadom na jeho skúsenosti a schopnosti pracovať konštruktívne aj s demokratmi by mohol v aspektoch zahraničnej politiky McCaina nahradiť.

Čo by teda u neho mohlo byť problémom?

Graham nie je takým prísnym kritikom. Celá Republikánska strana vie, že Trump je ich najlepšia šanca na víťazstvo v ďalších voľbách, a tak sa podľa toho správajú.

Všetci, čo ste spomenuli, sú muži. Vieme hovoriť aj o nejakej silnej ženskej politickej osobnosti?

Veľkým ukazovateľom toho, kto by mohol nahradiť McCaina ako najväčšieho kritika Trumpa, sú politické ambície. V tomto zmysle treba spomenúť Nikki Haleyovú, ktorá si vybudovala ako ambasádorka v OSN netradične silnú pozíciu v zahraničnej politickej konštelácii USA a vplyv na Trumpovu zahraničnú politiku. Rozhodne je veľmi ambiciózna. Nebojí sa s Trumpom nesúhlasiť, ale zároveň je v základných témach tvrdou ochrankyňou jeho zahraničnej politiky a má dobré vzťahy s ďalšími jastrabmi v Bielom dome.

Postavenie jastrabov v americkej zahraničnej politike je rozhodne zaujímavé. Na stole máme v súčasnosti colnú vojnu medzi USA a Čínou. Vedeli by sme zo strany Spojených štátov v tomto kontexte očakávať aj silnejšiu protireakciu, prípadne vojenský konflikt?

Nemyslím si, že hrozí nejaký konflikt. Čína nie je vojenskou veľmocou, ktorá by sa regionálne vyrovnala USA. Rozhodne je však namieste vnímať obchodnú vojnu ako krok, ktorý dlhodobo môže narušiť americko-čínske vzťahy. V histórii to ku konfliktom i viedlo. V tomto prípade však budú dosahom iba veľké ekonomické straty na oboch stranách a nikto ako víťaz z konfliktu nevyjde. Západ by však mal proti Číne zareagovať spoločne a konštruktívne, pretože ekonomické správanie Pekingu nepochybne porušuje medzinárodné pravidlá a férovú súťaž. Už dávno nie je doba, keď sa môže Čína odvolávať na to, že je slabá chudobná rozvojová krajina. Čína musí hrať podľa pravidiel.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 11:03