TASR/AP
StoryEditor

Čo si o situácii myslí analytička?

11.06.2018, 15:17
Lucia Husenicová z Univerzity Mateja Bela vysvetľuje, že na akékoľvek zmeny Pchjongjang vždy zareagoval tak, aby to vyhovovalo jeho záujmom s cieľom prežiť.

Keď porovnáme Kim Čong-una pri nástupe na čelo Severnej Kórey a Kima teraz, akými najväčšími zmenami prešiel?

Od momentu nástupu sa sústredil na konsolidáciu svojho postavenia v rámci štruktúry severokórejskej politickej elity, odstránenie oponentov, preraďovanie osôb v rámci odlišných pozícií a kruté čistky boli toho súčasťou. Dnes sa zdá, že Kim má moc v rukách a môže si dovoliť vycestovať za hranice štátu bez obavy, že by doma hrozil pokus o prevrat. Nehovorila by som o zmenách, ktorými prešiel, skôr o tom, že jeho sebavedomie ako politika a stratéga rastie. Dnes sa Severnej Kórei darí veľmi úspešná PR hra a Kim bol v posledných týždňoch prezentovaný veľmi pozitívne ako vodca, ktorý chce zmeniť bezpečnostnú situáciu a zaužívané stratégie.

Čo je však naďalej zakorenené?

Kim Čong-un stále stojí na čele totalitárneho zriadenia, ktoré realizuje kontrolu nad vlastnými obyvateľmi v bezprecedentnej miere. Zriadenie, ktoré zásadne obmedzuje práva a slobody vlastných obyvateľov, sa diplomatickou ofenzívou nemení.

Dá sa však povedať, že Kim je lepší líder v porovnaní so svojimi predchodcami?
Nehovorila by som o tom, či je lepší ako jeho predchodcovia. Na všetkých troch Kimov sa musíme pozerať cez prizmu vnútropolitickej situácie v Severnej Kórei v období, keď sa dostali k moci a počas ktorého vládli, a zároveň aj na externé prostredie, v ktorom fungovali. Vo všeobecnosti sa v rôznych, primárne amerických komentároch nezohľadňuje to, že Pchjongjang a jeho politickí predstavitelia musia a reagujú na zmeny, ktoré prichádzajú z externého prostredia.

Čo teda ovplyvnilo vlády Kim Ir-sena a Kim Čong-ila?

Kim Ir-sen vládol počas studenej vojny, keď rozdelenie sveta na bloky dávalo legitimitu jeho režimu. Napriek snahe balansovať medzi vplyvom Číny a Sovietskeho zväzu bolo externé prostredie v tomto období asi najstabilnejšie. Na akékoľvek zmeny Severná Kórea vždy zareagovala tak, aby to vyhovovalo jej záujmom s cieľom prežiť. Táto posledná stratégia ostáva platná dodnes a bola aj po studenej vojne, keď sa k moci dostal Kim Čong-il. Práve zmena na globálnej úrovni, rozpad blokového usporiadania ovplyvnili jeho vnímanie sveta a jeho vládu. Z hľadiska bezpečnosti, v kontexte vývoja americkej zahraničnej politiky to viedlo k zvýšeniu neistoty, preto bola orientácia na jadrový program racionálnym rozhodnutím.

Do akého prostredia nastúpil súčasný líder?

Kim Čong-un sa ujal moci vo svete meniacom sa ešte dynamickejšie ako predtým. S cieľom zaistiť prežitie režimu hľadá vhodné stratégie, ktoré mu to umožnia. Jeho „výhodou“ v porovnaní s demokraticky zvolenými politikmi je, že nečelí domácej opozícii a nezvoleniu v budúcnosti.

Severná Kórea je neslávne známa chudobou či hladom, zlepšila sa vôbec situácia pre obyvateľov?

Rozvoj jadrového programu obyvateľov poškodzuje. Od 90. rokov išli peniaze primárne do armády a jadrového programu, čo sa prejavilo na často katastrofálnom stave v nemocniciach, problémoch so sociálnym zabezpečením či so systémom prerozdeľovania jedla. Za posledné roky sa ekonomická situácia stabilizovala, ale prejavujú sa obrovské rozdiely medzi životom v Pchjongjangu a ostatných provinciách. Ak sa pozrieme na život obyvateľov, v otázke prežitia sa naučili starať sami o seba v 90. rokoch, čo bola zásadná zmena v porovnaní s vývojom počas vlády Kim Ir-sena. Dnes sa zdá, že čoraz viac ľudí má prístup k rozmanitým tovarom predávaným na trhoch a životná situácia sa zmenila. Avšak politické práva a slobody ostávajú obmedzené a obyvatelia sú kontrolovaní inštitúciami a štruktúrami dlhodobo budovanými stranou a politickou elitou.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 23:35