Reuters
StoryEditor

Ako hodnotí atmosféru Slovenka žijúca v Anglicku?

19.05.2018, 00:00
Spolupracovníčka RTVS vo Veľkej Británii Martina Carrová si myslí, že svadba sa s narodením kráľovských detí, čo sa týka záujmu ľudí, nedá porovnať.

Kráľovská svadba je pre mnohých nielen Angličanov skutočne udalosťou roka. Ako vyzerali prípravy na svadbu?

Rôzne prieskumy verejnej mienky ukazovali, že väčšina Angličanov sa o kráľovskú svadbu až tak nezaujíma, no mnohé obchody naznačovali, že opak je pravdou. Fotografie Meghan a Harryho boli takmer všade, nielen na tradičných suveníroch, ale napríklad aj na veľkých plagátoch propagujúcich zubné pasty so sloganom „Nech sa vaše zuby blýskajú ako zuby Meghan Markleovej“, čo sa v angličtine aj pekne rýmuje. Určite v tom bol najmä šikovný marketing, napríklad výklady obchodov s oblečením boli zrazu v kráľovských britských farbách či boli plné nápadov, čo si na pouličnú svadobnú párty obliecť. V meste bol pocit, že Angličania svadbou skutočne žijú.

Ak túto svadbu porovnáme s inými „kráľovskými“ udalosťami, ako narodenie detí Williama a Kate, čo spôsobilo väčší boom?

Určite táto svadba sa s narodením kráľovských detí nedá ani porovnať. Myslím si, že väčšina Britov by asi musela chvíľu rozmýšľať, ak by ste sa ich opýtali, ako sa deti Kate a Williama vôbec volajú.

Meghan nie je asi na prvý pohľad tá pravá Harryho nastávajúca – rozvedená, Američanka, herečka s hispánskymi koreňmi... Dá sa preto pozorovať isté „uvoľnenie mravov“ v kráľovskej rodine?

Pomery v rodine sa menia už od tragickej smrti princeznej Diany, k čomu prispeli najmä obaja princovia William a Harry. Verejnosť si pamätá najmä dvoch mladých chlapcov kráčajúcich za truhlou ich mamy celým Londýnom. Bola to snáď najsmutnejšia udalosť za posledné štvrťstoročie. Ľudia sa možno s mladými princmi až tak nestotožňujú, no určite im želajú len to najlepšie.

Aká iná udalosť čaká nie Londýn, ale Manchester najbližšie dni?

Mesto a celá Británia si v utorok pripomenie rok od teroristického útoku v manchesterskej hale Aréna na konci koncertu speváčky Ariany Grande. Očakáva sa účasť premiérky Theresy Mayovej aj princa Williama. Bezpečnostné zložky pripravovali mesto na takúto akciu, kontrolovali kanály, mosty či budovy a odstraňovali smetné koše, aby v nich nemohlo byť nič uložené.

01 - Modified: 2022-05-04 08:13:31 - Feat.: - Title: Rana pre Meghan Markle. Netflix ruší projekty, stopku dostala aj vojvodkyňa 02 - Modified: 2022-05-02 09:41:26 - Feat.: - Title: Prudký prepad prinútil Netflix k šetreniu. Zrušil seriál, ktorý mala produkovať Meghan Markleová 03 - Modified: 2022-03-14 10:23:22 - Feat.: - Title: Šašo a kráľ? Príbeh rozhádaných britských princov pokračuje a siaha hlboko do minulosti, tvrdí odborník 04 - Modified: 2022-01-18 14:17:32 - Feat.: - Title: Princ Harry: Ja a moja rodina už nie sme vo Veľkej Británii v bezpečí. Pomoc hľadá na súde 05 - Modified: 2021-08-10 15:14:58 - Feat.: - Title: Čo Meghan chce, to Meghan dostane: 40 rokov života vojvodkyne, príliš ambicióznej aj na USA
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 08:48