SEN
StoryEditor

Ako to zasiahlo turizmus?

22.01.2018, 23:00
Cez víkend bola zatvorená asi tretina zo 417 národných parkov a pamiatok.

Žiaden zárobok pre federálnych zamestnancov, ktorí sa ocitli na nútenej dovolenke, a v tomto prípade teda neplatenom voľne. Odstávka zasiahla hlavne pracovníkov sektory bývania, životného prostredia, vzdelávania či reklamy. Okrem nich do práce nenastúpila aj asi polovica pracovníkov ministerstva financií, zdravotníctva, obrany a dopravy.

Nie je však predstaviteľné, aby sa odstávka dotkla všetkých oblastí, a tie najdôležitejšie služby ochraňujúce život alebo ľudské vlastníctvo zostali bežať v štandardnom režime. Patrí k nim národná bezpečnosť, Federálny vyšetrovací úrad, isté zdravotnícke služby, pomoc pri nehodách aj poštové služby, riadenie letovej prevádzky, colná správa či prevádzkovatelia elektriny, daňové úrady a väzenia.

Turisti prahnúci po návšteve Sochy slobody zostali tiež chvíľu sklamaní. Sochu uzatvorili v nedeľu, starosta New Yorku Andrew Cuomo však prisľúbil, že pre sprístupnenie tejto dominanty siahne hlbšie do štátnych rezerv, aby tak zaplatil zamestnancov dennej prevádzky, čo sa v pondelok aj stalo. Cuomo uviedol, že socha je nielen zlatou baňou príjmov z turizmu, ale aj symbolicky víta imigrantov prichádzajúcich do USA.

Trump sľuboval, že otvorené zostanú aj viaceré národné parky vrátane Grand Canyonu. Na jeho prevádzku ako je upratovanie odpadkov či snehu uvoľnil peniaze štát Arizona. Týždenne by sa tieto náklady mohli vyšplhať na 100-tisíc dolárov. Iná pamiatka, Mount Rushmore v Južnej Dakote, kde sú v žulovom masíve vytesané podobizne štyroch prezidentov takýto krok však nechystá.

Zavretie národných parkov pri poslednom shutwdowne vzbudilo hnev verejnosti a národné parky tak teraz zostali otvorené aj bez svojich zamestnancov. Vydali preto varovanie pred nebezpečenstvo, keďže na návštevníkov nemá kto dohliadnuť.

Čo sa týka múzeí, niektoré využili ušetrené peniaze z minulého roku, viaceré však zostali zatvorené. Zavretie prevádzok však poukazuje na stratu pre ekonomiku. Cez víkend bola totiž zatvorená asi tretina zo 417 národných parkov a pamiatok.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:58