StoryEditor

Na čom sa nezhodli?

22.01.2018, 23:00
Jablkom sváru bola hlavne imigračná reforma, ktorú odmietli podporiť demokrati.

Proti sebe v tejto otázke narážali dva postoje. Republikáni navrhovali financovanie hraničnej ochrany vrátane navrhovanej steny na hranici s Mexikom, imigračnej reformy a tiež výdavkov na armádu. Demokrati na rozdiel od nich žiadali ochranu pre viac ako 700-tisíc imigrantov pred deportáciou, ktorí prišli do Spojených štátov ako deti bez dokladov, čo sa republikánom však nepáčilo.

Boháček odhadoval, že prvý krok spravia republikáni. „Skôr čakám, že menší ústupok spravia republikáni, keďže v minulosti už spomenuli, že chcú vyriešiť problémy ohľadom migračnej politiky, ktorú po nich demokrati vyžadujú. Je ale možné, že republikáni chcú ukázať silu a demokratov prehlasovať,“ vysvetľuje Petr Boháček. Podľa neho bolo stále otázne, či by republikáni dostali všetkých 50 hlasov, keďže podpora všetkých senátorov nebola istá: „Celá situácia podľa mňa skôr poukazuje na nejednotu republikánov,“ dodáva. Práve toto naznačuje, že táto odstávka by nemusela mať prívlastok posledná a niekedy v budúcnosti sa aj zopakovať.

K situácii sa vyjadrila aj obyvateľka USA Jenna Grantová pracujúca v školstve: „Je sklamaním, že republikáni chcú viniť za shutdown demokratov. Dúfam, že demokrati uspejú, lebo ak nie, bude pre republikánov ľahšie ich obviňovať. Ale najviac zo všetkého, celá táto šaráda poukazuje na rasizmus, ktorý je hlboko zakotvený v republikánskej strane a v Trumpovom okruhu. Rasizmus existuje aj u demokratov, ale sú menej náchylní podľa neho konať.“

Pokrok nakoniec v pondelok priniesol líder senátnych demokratov Chuck Schumer, ktorý oznámil, že demokrati návrh podporia. Nakoniec tak za návrh hlasovalo 81 senátorov zo sto. Proti zostali tí hlásajúci výrazne ľavicové smerovanie strany vrátane Bernieho Sandersa, ktorý proti Trumpovi v posledných prezidentských voľbách kandidoval, ale u demokratov ho nakoniec porazila Hillary Clintonová. Diskusiu o ochrane pred deportáciou republikáni vyžadovali až po schválení návrhu, na čo nakoniec demokrati pristali. Či sa tak skutočne však i stane, nie je isté. Trump na dohodu reagoval, že ho teší, že demokrati dostali rozum.

01 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 06:02