Severná Kórea v poslednom čase vykonala niekoľko raketových testovReuters
StoryEditor

Čo vyplynulo z posledných sankcií Bezpečnostnej rady?

04.01.2018, 23:00
Pod stromček ďalšie zatlačovanie Kórei do kúta.

Krajina Kim Čong-una je vo svete známa hlavne svojimi provokačnými skúškami rakiet – na konte má už šesť jadrových skúšok a tri testy medzikontinentálnych balistických rakiet. Posledná skúška z konca novembra ukázala, že nová medzikontinentálna balistická raketa Hwasong 15 je naozaj raketa, ktorej sa treba obávať.

Severokórejčania oznámili, že raketa vie zasiahnuť celé územie Spojených štátov, čo potvrdila aj Južná Kórea. Hwasong 15 pri novembrovej skúške preletela 950 kilometrov až padla do Východočínskeho mora a Kim si tak, ako si ho pamätáme aj po odpálení predchádzajúcich rakiet, mohol s úsmevom líhať do postele.

Posledné sankcie Bezpečnostnej rady OSN prišli tesne pred Vianocami v podobe rezolúcie pre raketové testy Severnej Kórey. Patrí k nim napríklad zákaz dovozu deväťdesiatich percent rafinovaných ropných produktov či rozšírenie sankčného zoznamu o ďalších devätnástich Severokórejčanov. OSN chce tým podľa svojich slov vyvinúť tlak Severnú Kóreu, že svojím vzdorom vyvolávala iba ďalšie tresty a izoláciu.

Majú však nespočetné sankcie na kórejského agresora vôbec nejaký vplyv? „Keď sa pozrieme na všetky kolá sankcií, ktoré boli spustené a bolo ich naozaj neúrekom, tak ako keby sa už stratil ich význam. Po každom teste nasledujú ďalšie sankcie. Nikki Haleyová, veľvyslankyňa USA pri OSN povedala, že Severná Kórea by mala byť vylúčená z OSN. Takéto až silné vytláčanie do izolácie a vylúčenie z medzinárodného spoločenstva zaženie Severnú Kóreu do kúta a Kim Čong-un nebude mať inú možnosť ako sa naozaj brániť,“ predpovedá ďalej Fischer. Haleyová už po poslednom raketovom teste slovne zbrojila za to, aby svetové spoločenstvo ukončilo všetky diplomatické a obchodné vzťahy so Severnou Kóreou a posledný test nazvala ako krok k vojne. Odobratie členstva v OSN by pre Kimovu ríšu znamenalo aj stratu hlasovacieho práva.

A vplývajú sankcie aj na bežných obyvateľov a podporu režimu? „Pri súčasne nastavenom sankčnom režime ekonómovia predpokladajú, že v priebehu tejto jari, respektíve leta prestane severokórejská ekonomika fungovať tak ako doposiaľ – sankcie sa vôbec prvýkrát dotknú bežného obyvateľstva,“ vysvetľuje Husenicová a dodáva: „Je ale možné, že režim môže začať podporu strácať v momente stagnácie, respektíve zrútenia ekonomických mechanizmov.“ Podľa Husenicovej je však vplyv sankcií na rétoriku Kórey skôr negatívny a ako spomenula, že väčší dopad sankcií na ekonomiku ešte nenastal, rétorika OSN by mohla byť aj silnejšia.

01 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-10 14:13:32 - Feat.: - Title: Muža, na ktorého USA uvalili sankcie, našli mŕtveho v Libanone
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 00:23