Reuters
StoryEditor

Aký postoj voči Južnej Kórei naznačil Kim?

04.01.2018, 23:00
V blízkej budúcnosti sa očakáva stretnutie lídrov krajín.

Začiatok roka 2018 a líder Severnej Kórey Kim Čong-un prehovoril v novoročnom príhovore k národu. Na jednej strane si síce zachoval svoju povesť zastrašujúceho lídra smerom k Spojeným štátom, na strane druhej však k svojmu južnému susedovi natiahol priateľskú ruku. Tá by mala prísť s vyslaním severokórejskej delegácie na zimnú olympiádu v juhokórejskom Pchjongčchangu, ktorý sa nachádza neďaleko ich spoločnej hranice.

Kim sa má teda najbližšiu dobu stretnúť s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom, aby sa dohodol o účasti Severnej Kórei na tomto významnom športovom, a do istej miery aj politickom podujatí.

Južná Kórea po pomerne prelomovom príhovore uviedla, že takúto možnosť, že Kimov režim vyšle svoju delegáciu víta. Prezident Mun tiež zdôraznil svoju nádej, že sa medzi stále rozhnevanými krajinami podarí vyriešiť spor diplomatickou cestou, a teda že jadrové zbrane zostanú v tieni nezáujmu.

Je však v Kimovom posolstve nejaký implicitný odkaz, pred ktorým si treba dať pozor? „Ja by som bol opatrný v tej ruke, ktorú ponúkol Kim Čong-un. Stále sa bavíme o Severnej Kórei a o diktátorovi, ktorý nie je úplne predvídateľný. Myslím si, že Južnej Kórei ide o to, aby Severná Kórea vyslala športovcov na Olympijské hry práve preto, aby sa Severná Kórea nesnažila o nejaký test alebo nukleárnu zbraň v oblasti, kde sa budú Olympijské hry uskutočňovať. Aj Kim Čong-unovi ide o to, aby sa dostal von z tej izolácie, do ktorej ho tlačí medzinárodné spoločenstvo,“ ozrejmuje ďalej Fischer.

Na margo toho, v prejave tiež spomenul zvýšenie výroby medzikontinentálnych rakiet a jadrových hlavíc a ich rýchlejšie rozmiestnenie. Do úst si zobral aj Spojené štáty, čo u neho je ale viac ako neprekvapivé.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 05 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 22:22