StoryEditor

Poľský veľvyslanec pre HN: Na hraniciach máme bezprecedentnú situáciu, riziko eskalácie je veľmi veľké

15.11.2021, 12:31
Veľmi potrebná je politická podpora, a tú sme už získali zo strany viacerých slovenských politických predstaviteľov, tvrdí v rozhovore pre HN poľský veľvyslanec v Bratislave Krzysztof Strzałka.

Myslíte si, že v dôsledku situácie na poľsko-bieloruskej hranici môže celkovo hroziť destabilizácia na východných hraniciach Európskej únie? Teda na hraniciach nielen s Bieloruskom, ale aj Ruskom a Ukrajinou...


Súhlasím s vami, že by situácia na poľsko-bieloruskej hranici mala byť vnímaná v kontexte bezpečnosti v celom regióne. Migračná kríza na poľsko-bieloruskej hranici bola umelo a úmyselne vyvolaná bieloruskou stranou, ako reakcia na sankčnú politiku EÚ. Poľsko už týždne upozorňuje na riziko eskalácie krízy na hranici s Bieloruskom, nakoľko počet a škála provokácií rastie. Očakávame, že počet migrantov pri poľskej hranici, ako aj pokusov o násilné prelomenie pohraničného opevnenia, sa naďalej bude zväčšovať. Máme do činenia s bezprecedentnou situáciou, pri ktorej riziko vedomej, ale aj náhodnej eskalácie je veľmi veľké. Pokiaľ Poľsko, ako aj ostatné členské štáty EÚ hraničiace Bieloruskom – teda Litva a Lotyšsko – budú mať plnú politickú podporu Európskej únie a NATO, riziko destabilizácie bude nižšie.

Mali by krajiny na tejto hranici vrátane Slovenska spoločne bojovať proti tejto hrozbe?


Poľsko veľmi aktívne pôsobí v tejto veci tak na úrovni EÚ a NATO, ako aj v rámci OSN a OBSE. Solidarita krajín Európskej únie, najmä našich regionálnych partnerov, je kľúčová. Máme tu do činenia s medzinárodným pašovaním ľudí. Zisky z neho pomáhajú Bielorusku vyrovnávať straty vyplývajúce zo sankcií EÚ uvalených za konanie proti bieloruskej opozícií a nerešpektovaniu ľudských práv. Je preto nutné uložiť ďalšie sankcie na všetky osoby, firmy a inštitúcie, ktoré participujú pri transporte migrantov na Bielorusko. Vidíme potrebu regulácie európskeho práva smerom, ktorý umožní adekvátnu reakciu na takýto typ agresie. Nutná je zmena paradigmy ochrany hranice EÚ, tak aby zohľadňovala možnosti reálnej a efektívnej ochrany hranice pred jej nelegálnym prekračovaním.

Wikimedia Commons

Akú formu podpory od Slovenska v tomto smere očakávate?


Veľmi potrebná je politická podpora, a tú sme už získali zo strany viacerých slovenských politických predstaviteľov. Veľmi silno to podčiarkla, počas nedávnej návštevy našej hlavy štátu, prezidentka Zuzana Čaputová, ako aj predseda Národnej rady Boris Kollár a premiér Eduard Heger. V tomto momente Poľsko je schopné splniť požiadavky súvisiace s obranou hraníc. Sme veľmi vďační za všetky ponuky pomoci, ktoré sme v posledných dňoch dostali zo slovenskej strany.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 06:51:44 - Feat.: - Title: V Boroďanke, meste zničenom vojnou, otvoria ukrajinsko-poľské protetické centrum 05 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 16:55