euro, peniazeReuters
StoryEditor

Čo na to svet a Slovensko?

04.12.2017, 14:55
Európskej ekonomike by Trumpova reforma mala skôr pomôcť.

Impulz pre Európu

Zvýšil by sa tak tlak na politikov, aby tiež znížili firemné dane, uviedol šéf mníchovského inštitútu Ifo Clemens Fuest, o čom informovalo TASR.

Reforma teda podľa neho nielen podporí investície a spotrebu v USA, ale zároveň zintenzívni medzinárodnú daňovú konkurenciu.

Následne tak stúpne deficit bežného účtu platobnej bilancie Spojených štátov a vyšší dlh urýchli rast úrokových sadzieb a tiež podporí inflačné očakávania pre americký dolár.

Exporty do Európy by tak mali naďalej stúpať.

V prípade firemných daní sa zvýši tlak na krajiny, aby zabránili premiestneniu investícií a pracovnej sily do Spojených štátov a Európska centrálna banka by tiež mala dať svojej expanzívnej menovej politike skoršie zbohom.

„Americká daňová reforma podporí americké spoločnosti, ktoré budú na svetovom trhu konkurencieschopnejšie. To vytvorí tlak predovšetkým na Európu, aby tiež vytvorila pre firmy lepšie prostredie. Nadnárodné spoločnosti by mohli stiahnuť časť kapitálu do USA, čo by oslabilo euro,“ ozrejmuje Tomčiak.

A ako sa zmena dotkne Slovenska?

„Paradoxne by dopad na Slovensko mohol byť mierne pozitívny, keďže európske spoločnosti budú v snahe konkurovať USA presúvať výrobu a administratívu do lacnejších regiónov. Zatiaľ sa ale stále pohybuje vo sfére špekulácií. Na regionálny vývoj Európy pôsobí mnoho iných faktorov, ktoré môžu urýchliť alebo spomaliť lokálny ekonomický rozmach,“ dodáva Tomčiak.

Izrael zvažuje daňové úpravy

Zo svetového spoločenstva zareagoval na americké daňové zmeny zatiaľ Izrael. Minister financií Moše Kahlon uviedol, že krajina nevylučuje, že pristúpi k úpravám firemnej dane.

Pre Izrael prináša zníženie korporátnych daní v Spojených štátoch obavy, či si izraelské firmy nevyberú práve krajinu za veľkou mlákou za svoje sídlo.

Firemná daň v Izraeli totiž predstavuje 24 percent, od ďalšieho roka je na pláne jej zníženie o jedno percento. Izrael ako technologický gigant má v Spojených štátoch svoje prevádzky, výskumné a vývojové centrá však sídlia naďalej v Izraeli.

Práve Tel Aviv sa považuje po Silicon Valley za mekku v tomto biznise a Izrael pravidelne podporuje rôzne start-upy, aby sa v domovine naozaj usadili.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 12:49