OECD
StoryEditor

Ako budú dane vyzerať?

04.12.2017, 14:39
Vysokej korporátnej dani v USA pravdepodobne odzvoní.

Vysoké dane zvykli Američania obchádzať

Dane z príjmov právnických osôb sú v Spojených štátoch teraz na úrovni 35 percent, čo je najviac z krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Pri novej sadzbe na 20 percentách by tak dane boli nižšie ako v Austrálii, kde sú na úrovni 30 percent a priblížili by sa napríklad Veľkej Británii, kde sú na 19 percentách.

Pravdou však je, že podniky sa pôvodnému vysokému daňovému zaťaženiu radi vyhnú, a tak sa daňová sadzba pohybuje v menších výškach asi okolo 22 percent. Sedem daňových sadzieb sa má tiež podľa pôvodného návrhu zlúčiť do štyroch.

So zachovaním počtu sedem však stále ráta Senát.

Znížiť by sa mali aj dane z príjmov fyzických osôb a zjednodušil by sa systém platenia daní, Američania však naopak prídu o mnohé úľavy.

Je takéto zníženie daní naozaj udržateľné? „Korporátna daň v USA je skutočne veľmi vysoká. Jej zníženie bude prospešné predovšetkým pre lokálne americké firmy. Nadnárodné spoločnosti sa skutočne naučili vyhýbať vysokému zdaneniu. Nižšia korporátna daň by mohla niektoré spoločnosti presvedčiť o tom, aby vrátili peniaze naspäť do USA a nedržali ich v daňových rajoch. Nižšie zdanenie spôsobí krátkodobý rast rozpočtového deficitu, ale v dlhšom období by mali vzrásť daňové príjmy z iných oblastí. Napríklad zo zdanenie spotreby, ktorá naďalej rýchlo rastie,“ vysvetlil pre HN finančný analytik Boris Tomčiak z poradenskej a školiacej spoločnosti Finlord.

Dopĺňa ho Dušan Fischer, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku: „Udržateľné to je, teda podľa legislatívy by tieto zníženia mohli ostať dlhodobo na rozdiel od daní pre domácnosti. U republikánov stále existuje predstava, že ak sa ponechá viac investícií v rukách korporácií, zvýši to nezamestnanosť. To je vec, ktorá bola často vyvrátená a potvrdili to samotné firmy. Najviac tým stratia firmy, ktoré nemajú dosť prostriedkov a nezostáva im nič iné, ako zaplatiť dane“.

OECD

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 19:11