TASR/AP
StoryEditor

Hrozia predčasné voľby?

20.11.2017, 14:57
Krajina po neúspechu v rokovaniach vraj smeruje k voľbám.

Voľby ako posledná možnosť

Ide o najpravdepodobnejší scenár. Sociálni demokrati účasť na vláde s konzervatívnou úniou naďalej odmietajú, a teda ďalšia koalícia nepripadá do úvahy.

Niektorí analytici však očakávajú, že sa kancelárka Angela Merkelová pokúsi spraviť ešte jeden krok a prehovoriť ich k ďalšej spolupráci.

Martin Schulz, líder Sociálnych demokratov, ktorý bol hlavným súperom Merkelovej však už dávnejšie prízvukoval, že nemá záujem vytvoriť veľkú koalíciu s konzervatívnou úniou po tom, čo strana utrpela najväčšiu porážku od Druhej svetovej vojny.

Predčasné voľby sú pre všetky parlamentné strany tou poslednou možnosťou.

Okrem toho, že by sa protimigračná strana Alternatíva pre Nemecko mohla oproti tým minulým voľbám ešte viac posilniť, ďalšie koaličné rokovania by tiež neboli zárukou dosiahnutia dohody.

Podľa analytikov by sa tak Strana zelených do parlamentu už ani nemusela dostať a podobne sa osud môžu zvrtnúť aj v prípade Slobodných demokratov, ktorí sú de facto vinníkmi rokovacieho krachu.

Nemecké médiá už špekulujú, že predčasné voľby by sa mohli konať 22. apríla.

Podľa prieskumu realizovaného nemeckou televíziou ZDF by si túto možnosť zvolila väčšina opýtaných.

Nemecko malo od Druhej svetovej vojny iba ôsmich lídrov

Nemecké médiá informujú o politickom zemetrasení v krajine či dokonca o štátnej kríze.

Ťarchu najväčších škôd by mala niesť najviac Merkelová.

Teraz má ohrozený post nielen predsedníčky vlády, ktorej predsedá už štvrtýkrát, ale aj šéfky svojej Kresťanskodemokratickej únie CDU.

Kancelárka teraz do centra záujmu stavia domácu politiku.

Pri riešení vnútroštátnej krízy sa nestíha venovať európskym záležitostiam, čo bol aj dôvod, prečo sa nezúčastnila summitu európskych lídrov minulý týždeň v Švédsku.

Merkelová bola pri tom dlho symbolom stability, teraz jej však patrí skôr prívlastok krízy v srdci Európy. Podľa jej slov je teraz čas na hlbokú reflexiu.

Podobne ohrozené má mať svoje miesto aj Horst Seehofer, líder Kresťanskosociálnej únie CSU a bavorský premiér.

01 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 02 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 04 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 05 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 17:29