StoryEditor

Zbavil sa Donald Trump napojenia na Rusko?

08.11.2017, 14:19
Pre Kremeľ bol vo voľbách favoritom.

Popularite sa tešili fake news a hoaxy

Po voľbách sa vynorili viaceré správy, že chcel pomocou hackerov, internetovej propagandy, takzvaných fake news či hoaxov poškodiť svoju súperku.

Falošné správy z pod rúk ruských hackerov sa šíria stále a ich pokusy ovplyvniť voľby mali byť vraj omnoho rozsiahlejšie, než si doteraz všetci mysleli. Dezinformácie sa najčastejšie šírili na Facebooku, v zabudnutí však nezostal ani Google, Twitter či Youtube.

Nepravdivé správy následne spustili šírenie reakcií a komentárov, čo tak pomohlo k dlhšej rezonancii v spoločnosti. Rusko sa od obvinení dištancovalo.

Prepojenie s Ruskom Trump odmietol nielen na svojom obľúbenom Twitteri, ale aj po obžalobe šéfa svojej volebnej kampane Paula Manaforta, ktorého obvinili zo sprisahania proti Spojeným štátom, prania špinavých peňazí a iných trestných činov. Manafort sa po výzve federálnym úradom sám vydal na stíhanie podobne ako aj Trumpov obchodný partner Rick Gates.

Okrem toho, Manaforta už dlhšie vyšetruje FBI pre jeho obchody na Ukrajine a spoluprácu s exprezidentom Viktorom Janukovyčom. Manafort akékoľvek obvinenia popiera.

TASR

Vzťahy chcel pôvodne zlepšiť

V amerických médiách sa objavili aj informácie o tom, že firma s napojením na Trumpovu kampaň kontaktovala platformu WikiLeaks na to, aby získala prístup k súkromnej mailovej komunikácii Hillary Clintonovej počas jej úradovania na poste ministerky zahraničných vecí.

Podľa zakladateľa WikiLeaksu Juliana Assangea však firmu odmietli.

Úder späť mali republikánom vrátiť aj demokrati. V médiách sa vyskytli informácie, že riadiaci orgán Demokratického národného výboru spolu s Clintonovej kampaňou zaplatil milióny dolárov za materiály dokazujúce prepojenie Trumpovej kampane na Rusko.

Trump ešte v predvolebnej kampani vyhlasoval, že chcel zlepšiť vzťahy s Ruskom. Situácia sa však zmenila po tom, čo v auguste podpísal ďalšie sankcie proti Kremľu, ktoré obmedzovali energetiku, finančný sektor či dopravu.

Podľa Trumpa ako aj jeho šéfa diplomacie  Rexa Tillersona však sankcie nepomôžu snahám o diplomatické rokovania s Ruskom. Kremeľ na to reagoval znížením počtu amerických diplomatov v krajine o asi 60 percent.

01 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 04 - Modified: 2024-04-24 04:36:49 - Feat.: - Title: Americký štát Tennessee prijal zákon, ktorý umožňuje učiteľom nosiť zbrane 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 13:22