StoryEditor

Ako chce Trump obmedziť príchod pracovnej sily?

03.11.2017, 13:00
Opatrenia naznačujú, že kvalifikovaných migrantov v krajine bude menej.

Dostať víza bude ťažšie

Trumpova kritika prichádza aj na program H-1B, ktorý udeľuje pracovné víza kvalifikovaným cudzincom, aby pracovali v Spojených štátoch, keď im to uhradí zamestnávateľ.

Aj keď sú víza chápané väčšinou ako dočasná záležitosť, držitelia H-1B sú viac náchylní na to, že sa prihlásia o zelené karty a v Spojených štátoch zostanú natrvalo.

Program tak chápu ako najdôležitejší nástroj na príliv kvalifikovaných pracovníkov. Administratíva Trumpa však podniká viaceré kroky na sťaženie obnovenia víz, aj keď im už boli raz udelené.

Nejde však iba o kozmetické zmeny, ale vláda už predstavila o 45 percent viac výziev pre program než v roku 2016.

Pomoc aj pre domácich študentov

Trump tiež pripravuje eliminovať časť voliteľného praktického tréningového programu, ktorý dovoľuje zahraničným študentom pracovať v Spojených štátoch po skončení svojho štúdia.

S programom prišiel George W. Bush a na americké univerzity tak mohli smerovať najlepší študenti z celého sveta. Okrem toho, platia si plnú výšku štúdia, čím tak naopak prispievajú na vzdelanie rodených Američanov s malými platmi.

Najväčšie stop však môže prísť, keď Trumpova administratíva prejde s takzvaným RAISE zákonom.

Zriaďuje síce systém, ktorý bude priraďovať body a dávať preferencie kvalifikovaným pracovníkom, na druhej strane je však strašne reštriktívny a iba málo zo žiadateľov skutočne cez výber prejde.

Najlepší z Ázie

Zákon by tiež ukončil politiku spájania rodín, najčastejší spôsob, ako sa do Spojených štátov dostávajú legálni imigranti.

Opatrenia najviac zasiahnu imigrantov z Ázie, ktorí okrem toho, že patria k tým najkvalifikovanejším, predstavujú aj najväčšiu skupinu nových migrantov v Spojených štátoch.

Podľa analytikov tak tento krok voči kvalifikovaným pracovníkom nepredstavuje iba obrat od Trumpových sľubov v predvolebnej kampani, ale aj nebezpečenstvo pre celú krajinu.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:09