Reuters
StoryEditor

Ako na útoky Kremľa reagovali Spojené štáty?

19.10.2017, 13:25
Po voľbách, ktoré pre mnohých prekvapivo vyhral Donald Trump, Obama prikročil k čiastočnému potrestaniu Ruska za jeho útoky na americké voľby.

Vykázal vtedy z USA desiatky ruských diplomatov. V porovnaní s inými sankciami uvalenými na Rusko však nešlo o radikálny krok.

Začiatok vyšetrovania
Americké ministerstvo spravodlivosti v máji tohto roka poverilo vyšetrovaním ruského vplyvu na americké voľby a volebnú kampaň bývalého riaditeľa FBI Roberta Muellera (na snímke). Ten vyšetruje okrem iného aj ľudí z Trumpovho tímu.
Na tohtomesačnej tlačovej konferencii republikánsky senátor Richard Burr, ktorý vedie spravodajskú komisiu senátu, zhrnul doterajšie poznatky. „Vyšetrujeme tri veci. Vyhodnocujeme informácie spravodajskej komunity o tom, akým spôsobom sa Rusko pokúšalo ovplyvniť americké voľby. Ďalej hľadáme, či sa niekto dopustil nezákonnej spolupráce s cieľom ovplyvniť voľby. A po tretie vyšetrujeme pokračujúce ruské informačné a ovplyvňovacie kampane,“ pripomenul Burr.
„Zatiaľ nie sme pripravení zdieľať naše závery, pretože ešte nie sme s vyšetrovaním hotoví. Ale môžem potvrdiť, že ruské tajné služby sú odhodlané a inteligentné. Ja odporúčam všetkým volebným štábom a všetkým volebným inštitúciám, aby túto hrozbu brali veľmi vážne, najmä s blížiacimi sa novembrovými voľbami a voľbami v roku 2018.“ doplnil Richard Burr.

Pokus o ovplyvnenie
Facebookové reklamy sú tak len jedným z mnohých spôsobov, ktorými Rusko skúšalo ovplyvniť americké voľby. Tieto snahy patria do tretej kategórie spomínanej senátorom Burrom. Neskončili sa okamihom volieb, ale pokračujú aj naďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 16:37