StoryEditor

Prečo Spojené štáty z UNESCA odchádzajú?

17.10.2017, 14:40
USA mali s organizáciou viaceré krízy aj v minulosti.

Spojené štáty sa rozhodli organizáciu opustiť k 31. decembru 2018. Dôvodom sú viaceré rezolúcie prijaté organizáciou, ktoré Washington vníma ako protiizraelské.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa však Spojené štáty budú naďalej podieľať na činnosti organizácie ako pozorovateľský štát. Chcú tak do organizácie prispievať svojimi názormi, perspektívami a odbornými znalosťami na niektoré z dôležitých tém, ktorým sa UNESCO venuje.

Svetoví lídri smútia

Exšéfka organizácie rozhodnutie Spojených štátov ľutuje a odchod hodnotí ako stratu pre celú rodinu Spojených národov. Podobný názor zdieľa aj generálny tajomník OSN, ktorý však smútok medzinárodného spoločenstva zmiernil konštatovaním, že s USA budú naďalej spolupracovať na viacerých záležitostiach v rôznych iných organizáciách.

Spojené štáty už organizáciu raz opustili, a to v roku 1984. Dôvodom vtedy bola protizápadná politizácia a neefektívne riadenie. Svoje členstvo obnovili v roku 2003.

Problémom bolo členstvo Palestíny

Problémy s UNESCO mali aj v roku 2011. Členom sa stala Palestína, prečo do organizácie prerušili svoje príspevky a nasledoval ich aj Izrael. Obe krajiny boli iba medzi 14 krajinami, ktoré palestínske členstvo nepodporili.

UNESCO je podľa analytikov pre amerického prezidenta Donalda Trumpa veľmi ľahký terč kritiky. Podporuje totiž sexuálnu výchovu, gramotnosť a rovnosť pre ženy. Vystúpenie sa dá chápať aj v rámci jeho volebného hesla „America First“.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:46