Reuters
StoryEditor

Je ohrozená spolupráca v rámci Vyšehradskej štvorky?

17.10.2017, 09:46
Najlepším partnerom Poľska vo Vyšehradskej štvorke je určite Maďarsko. Tak voči Varšave, ako aj voči Budapešti je pre odmietavý postoj ku kvótam na prijímanie migrantov či neziskovkám Európska únia viac ako kritická.

Maďarský premiér Viktor Orbán prirovnal výhrady Európskej komisie voči krokom poľskej vlády k inkvizícii a za spochybňovaním právneho štátu v Poľsku vidí politický charakter. Zlí chlapci Európy tak idú spoločne ruka v ruke.

Maďarsko tiež vyhlasuje, že prípadné zbavenie Poľska hlasovacích práv v Únii nikdy nepodporí. „Právo a spravodlivosť je menej európska strana, Poliaci sú viac izolovaní v porovnaní s Maďarskom. Idú na truc, majú psychológiu veľkej krajiny, ktorá si to môže dovoliť. Vytvára to tak vnímanie očakávania. Poliaci aj Maďari vystupujú takým spôsobom, že si aj tak budú robiť čo chcú.“ porovnáva krajiny analytik Milan Nič.

Čo ďalej 

Otázkou je, ako bude ďalej prebiehať spolupráca Poľska so Slovenskom. Hrozí, že pre jeho správanie prerušíme spoluprácu?  „Naša zahraničná politika nie je jednosmerná. Slovensko musí prispôsobiť politiku v rámci svojej orientácie, čomu nezodpovedá štýl, akým sa Poľsko prezentuje.“ vysvetľuje ďalej Nič.

Politológ Juraj Marušiak Poľsko hodnotí ako nášho významného obchodného partnera a nemyslí si, že by dôraz na región Vyšehradskej štvorky stratil na sile. „Je badateľné, že sa začína strácať dôvera v budúcnosť pre Vyšehradskú štvorku.

Hovoria o budúcnosti vzťahov

S Poľskom nás však spája celý rad otázok, menej ako s Rakúskom, čo je dlhodobá záležitosť. Z tohto regiónu nemôžeme len tak odísť. Uvidíme, v akej forme bude spolupráca pokračovať. Slovensko sa od Česka a Poľska odlišuje v smerovaní, variabilita však nie je ničím nezvyčajným,“ tvrdí Marušiak.

O jednotnosti vyšehradského spolku svedčí aj posledné vyhlásenie krajín, aby o budúcnosti Európskej únie rokovali všetky štáty okrem Británie spolu. Krajiny sú jednotné aj v otázke boja proti dvojakej kvalite potravín.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 13:23