Reuters
StoryEditor

Treba sa báť Slobodnej strany Rakúska?

12.10.2017, 15:11
Hajloval, ale má rád kebaby. Líder strany je plný kontroverzie.

Kde sa dvaja bijú, Slobodná strana Rakúska víťazí. Práve pre očierňujúcu kauzu medzi ľudovcami a sociálnymi demokratmi by karty mohla zamiešať populistická strana. Kampaň postavila na migrácii a vzťahu k radikálnemu islamu. Migrantom chce odoprieť sociálne dávky a spomínajúc na Rakúsko-Uhorsko chce krajinu začleniť do vyšehradskej štvorky.

Heinz-Christian Strache, líder strany, by sa po úspechu vo voľbách mohol stať prvým európskym politikom s neonacistickým pozadím vo vláde od druhej svetovej vojny. Ako 20-ročného ho nemecká polícia zadržala za účasť v zakázanom neonacistickom hnutí Hitlerova mládež. Pod jeho vedením sa strana preorientovala od NIE utečencom na NIE islamu.

Do predvolebnej kampane so seriálom

Strache sa neslávne spája s tým, že v bare ukázal neonacistické gesto. Podľa neho však išlo iba o dezinterpretáciu faktov. V hlučnom bare plnom ľudí si vraj chcel iba objednať tri pivá. To, že nie je neonacista, má podporovať aj fakt, že je fanúšik kebabov. Okrem Stracha majú nacistické pozdravy na konte aj iní členovia strany.

Pochvala za kreativitu patrí určite marketingu strany. Pred voľbami sa rozhodli spustiť netradičnú kampaň vo forme seriálu, ktorý problematiku migrácie zobrazuje implicitne. Strana slobodných na rozdiel od Kurza požaduje zrušenie integračných kurzov pre žiadateľov o azyl celkovo. Podľa hovorcu sociálnych demokratov chce Strana slobodných Rakúska aj Rakúska ľudová strana zameraním sa na utečencov odpútať od problémov ako zdravotná starostlivosť, sociálne poistenie, dôchodky a práva zamestnancov.

„Strana slobodných vyzerala, že bude vo voľbách číslo jeden. Benefitovali z toho, že ich kandidát na prezidenta Norbert Hoffer zaznamenal v prezidentských voľbách dosť veľký úspech.“ opisuje stranu analytik Nikodem.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 13:17