Rakúsko parlamentné voľby antikampaňHaaretz
StoryEditor

Aká kauza môže Kernovi uškodiť?

12.10.2017, 14:28
Hovorí sa o jeho napojení na stránky očierňujúce svojho rivala.

Usmievajúci sa Kern na predvolebných bilboardov volá po voľbe jeho ako po voľbe skúsenosti. S podporou u voličov však zamávala kauza, v ktorej sa jeho meno spája s dvomi facebookovými účtami obviňujúcimi jeho mladého rivala.

Stránky útočili so xenofóbnymi a antisemitistickými konšpiračnými teóriami, aby tak Kurza v očiach priaznivcov zdiskreditovali. Lídra ľudovcov obviňovali zo spustenia novej migračnej vlny z moslimských krajín či z účasti na pochybnej politickej sieti amerického finančníka maďarského pôvodu Georga Sorosa.

Strany sa navzájom obviňujú

V Rakúsku sa kauzou búrajú múry - negatívna kampaň bola doteraz v krajine tradične tabu. Pre obvinenia odstúpil generálny sekretár sociálnych demokratov a manažér Kernovej kampane. Ten všetky obvinenia na svoju osobu odmieta a strana za špinavou kampaňou vidí ľudovcov, ktorí chcú svojich rivaloch pošpiniť. Lavína obviňovaní sa tak valí ďalej a strany minulý týždeň vyhlásili, že sa plánujú navzájom obviniť. Médiá situáciu prirovnávajú k minuloročným prezidentským voľbám, kde nezávislý kandidát Alexander van der Bellen aj napriek podpásovej kampani vyhral nad kandidátom extrémnej pravice Norbertom Hoferom.

Konflikt medzi stranami by mohol pomôcť Strane slobodných. „Slobodní vždy ťažia zo šarvátok medzi dvomi stranami. Keď tieto strany nevedeli spolupracovať, slobodní získavali. Strana aj vznikla ako ich alternatíva. Kampaň ukazuje, že strany nie sú schopné efektívne spolupracovať, prečo aj stroskotala vláda.“ vysvetľuje Pavel Nikodem, riaditeľ EURACTIV.sk.

Skúsenosti s rakúskymi dráhami aj energetikou

Nádej strany, tak ako Kerna po jeho nástupe na čelo sociálnych demokratov nazývali, tak prežíva pred voľbami ťažké obdobie. Bývalý ekonomický novinár preniesol fokus na ekonómiu aj do svojho programu. Naštartovanie ekonomiky prirovnával k takzvanej Novej dohode amerického prezidenta Franklina Roosvelta, ktorý chcel vďaka nej v 30.-tych rokoch minulého storočia vytiahnuť krajinu z ekonomickej krízy.

Do roku 2016 bol tiež generálnym riaditeľom rakúskych dráh a koncom predchádzajúceho milénia sa angažoval v rakúskej elektrárenskej skupine Verbund. Odhadovalo sa, že práve jeho skúsenosti z biznisu by mohli stranu dostať opäť na vrchol.

01 - Modified: 2024-04-26 13:36:00 - Feat.: - Title: Aktivita v rakúskom výrobnom sektore klesla najslabším tempom za vyše roka 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 04 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 05 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. apríl 2024 15:39