StoryEditor

Škodí Zeman českej zahraničnej politike?

12.10.2017, 13:02
Zahraničná politika českého prezidenta orientovaná na Rusko a častokrát kritizujúca Európsku sa dlhodobo diametrálne odlišuje od vládnej politiky.

Ukázalo sa to napríklad pred dvoma rokmi, keď sa Zeman zúčastnil spolu s našim premiérom Robertom Ficom po Putinovom boku na oslavách 70. výročia skončenia druhej svetovej vojny na moskovskom Červenom námestí. Drvivá väčšina európskych politikov, vrátane českého premiéra Bohuslava Sobotku, pritom účasť na týchto oslavách odmietla.

V rozpore s politikou štátu
Konflikt medzi týmito dvoma politikmi sa ukázal aj pri tohtotýždňovej návšteve Zemana v Rade Európy. Podľa Sobotku bol Zemanov prejav v priamom rozpore so zahraničnou politikou štátu. „Česko obhajuje rešpektovanie medzinárodného práva. Sankcie Európskej únie proti Rusku sú zviazané s plnením dohôd z Minsku. Bez naplnenia týchto dohôd sa nedajú rušiť,“ napísal Sobotka na svojom twitterovom účte.
Zemanov prejav vyvolal rozhorčenie aj u ďalších českých politikov. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku pripomenulo, že platnosť protiruských sankcií bola na základe rozhodnutia summitu Európskej únie priamo naviazaná na úplné naplnenie minských dohôd. „Prehodnotenie sankcií pred tým, než sa stratia dôvody proti ich uvaleniu, by znamenalo spochybnenie dôveryhodnosti politiky EÚ. Pri rozhodovaní o ďalšom osude sankcií je potrebné mať na zreteli potrebu zachovať jednotu EÚ,“ uviedlo ministerstvo.
Zemanove slová označil predseda opozičnej TOP 09 Miroslav Kalousek za nehorázne a v rozpore s českou zahraničnou politikou. „Českú republiku to v civilizovanom svete poškodzuje,“ dodal Kalousek.

Bez mandátu
Podpredseda TOP 09 Marek Ženíšek tvrdí, že prezident nemá žiadny mandát na to, aby hovoril svoje osobné názory na mezdinárodnom fóre a vydával ich tým za oficiálny postoj Českej republiky, pričom ešte dával rady Ukrajine. „Jeho správanie len potvrdzuje, že je piatou kolónou Ruska,“ prízvukuje Ženíšek.
Podpredseda ODS Martin Kupka zdôraznil, že na porušenie medzinárodných zmlúv a na agresiu sa nedá povedať, že ide o hotovú vec. „Takáto relativizácia a mávnutie rukou vždy v histórii pripravili pôdu pre ešte väčšiu zvôľu. Je to ďalší faul pána prezidenta,“ napísal Kupka.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 07:12